<strong>SVARER KRITIKERNE:</strong> Durek Verrett er ikke bekymret over Ipsos-målingen som viser at 45 prosent av nordmenn mener at forholdet hans med Märtha Louise svekker det norske monarkiet. Foto: Bjørn Langsem
SVARER KRITIKERNE: Durek Verrett er ikke bekymret over Ipsos-målingen som viser at 45 prosent av nordmenn mener at forholdet hans med Märtha Louise svekker det norske monarkiet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Durek Verett:

- I framtida vil alle takke prinsesse Märtha Louise

Durek Verrett mener kritikerne ikke henger med i tida, men inviterer dem gjerne på en kopp te.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse utført av Ipsos i regi av Dagbladet viser at 45 prosent av nordmenn mener prinsesse Märtha Louises valg av den amerikanske «sjamanen» Durek Verrett til kjæreste bidrar til å svekke monarkiets status i Norge.

Les mer om undersøkelsen i denne saken.

Durek Verrett er ikke bekymret over tallene fra Ipsos-undersøkelsen. Han besvarer Dagbladets henvendelse i form av en serie talemeldinger på sin verifiserte Instagram-konto.

- Monarkiet vil bestå. Det norske folk har en mektig konge og dronning, kronprins og kronprinsesse, som elsker folket sitt. Det er det eneste som betyr noe, sier han til Dagbladet.

Han omtaler prinsesse Märtha Louise som «et ledende lys for det norske folk».

- Et lys som kan ta dem ut av stagnasjonen, og inn i en utvikling. Hun gjør kongefamilien, og verden, en stor tjeneste. Det vil bli anerkjent i framtida. Akkurat nå ser ikke folk det, men i framtida vil alle takke prinsesse Märtha Louise.

- Märtha Louise er et geni

Sosiolog og omdømmeekspert Trond Blindheim mener tallene har sammenheng med det høye utdanningsnivået i den norske befolkningen, og en generell skepsis mot «New Age»-bevegelsen.

Verrett avfeier sammenhengen mellom utdanningsnivå og skepsis til det alternative.

- Det norske folk er intelligente. Men intelligens er ikke bare evnen til å kommentere og danne seg meninger. Det er evnen til å se framover. Å se mulighetene for menneskeartens utvikling, sier han.

SJAMAN: Amerikanske Durek Verrett er Prinsesse Märtha Louise sin nye kjæreste. Dette vet vi om ham. Vis mer

En utdannet person bør kunne se på mer enn en forståelse av virkeligheten, mener han.

- Det gir dem den sanne forståelsen av hva det innebærer å utvikle seg som art, å være en innovatør, å være et kreativt geni. Vi trenger flere genier i verden, sier han.

Og Märtha Louise er nettopp det, ifølge Verrett:

- Et geni forut for sin tid. I gamle dager ble fotoapparatet ansett som ondskap. Mange av dem som står bak den viktigste teknologien vi har i dag ble ansett som gale og kvakksalvere. Evnen hun har til å snakke med ånder kan ikke avskrives bare fordi det ikke har blitt vitenskapelig bevist, hevder han.

- Trenger ikke være dølle

Blindheim mener enhver som bruker en kongelig tittel, representerer det norske folk og den norske stat.

- Så lenge du er prinsesse, representerer du landet ditt til enhver tid. Da forventer man en annen type atferd, og kanskje litt andre vennevalg, sier han.

Verrett mener Blindheim ikke henger med i tida.

- Jeg vet ikke om denne personen forstår at verden forandrer seg. De kongelige må utvikle seg i takt med folket. Hva er ellers poenget? Vi må anerkjenne at vi er en art i utvikling. Det er kanskje visse ting de kongelige «bør» gjøre, men det betyr ikke at de «bør» være kjedelig og dølle, eller ikke følge med i tida.

Heksejakter og korstog

På spørsmål om han tror Verrett vil kunne oppnå en tilsvarende status i den norske offentligheten som Ari Behn, svarer Blindheim avvisende.

- Ari Behn drev jo ikke med «healing» og «voodoo»

Den sammenlikningen tar Verrett med knusende ro.

- Jeg har allerede oppnådd mye. Ikke i Norge, men i verden. Jeg er ikke her for å møte noens forventning eller standard.

SJAMAN-SHOW: Märtha Louise og «sjamanen» Durek Verrett holdt mandag foredrag i Stavanger. Der brukte hun deler av innledningen sin til å snakke direkte til pressen. Vis mer

Han avviser bastant at han beskjeftiger seg med «healing og voodoo».

- Jeg er bare her å være det Gud har skapt meg til, og for å lære folk hvordan de kan ta tilbake makten og leve et godt liv. Uavhengig av om de liker meg.

Han mener Blindheim ikke strekker seg særlig langt for å forstå ham.

- Alle har en kommentar. I gamle dager utslettet man de med annerledes meninger gjennom heksejakter og korstog. I dag skriver folk i sosiale medier eller aviser uten å prøve å forstå motparten. Uten å tilbringe en dag med dem. Det er synd at folk ikke vet hvordan man har en intellektuell samtale med noen de er uenig med i dag. I stedet føler de at de må lire av seg kommentarer og ha en mening.

- Mektig par

Stort sett gir han kommentarene lite oppmerksomhet, sier han.

- Mye av det er fullstendig nonsens. Men de som vil sette seg ned med meg og drikke en kopp te og snakke fra hjertet er velkommen til det. Som mennesker. Utveksle ideer, selv om vi er uenige. Det hjelper oss begge med å vokse. Å lire av seg meninger og kommentarer er bare bortkastet energi.

Tallene viser kanskje at han skaper delte meninger, men Verrett ser heller på seg selv som en samlende figur.

- Splitter vi egentlig noen? Nei. Jeg og Märtha Louise splitter ingen. Vi representerer bare betingelsesløs kjærlighet. Ellers hadde vi ikke vært sammen. Prinsesse eller ikke, jeg elsker den kvinnen. Jeg vil alltid elske den kvinnen. Hun er en fantastisk, mektig kvinne. Jeg er en mektig mann. Og vi er et mektig par. Jeg tror forandring er vanskelig for folk. Det er på tide at de blir røsket bare litt ut av dvalen, så de kan se ting fra et annet perspektiv.

- Jeg er også norsk!

Motviljen bunner i en frykt for det ukjente, mener Verrett.

- Jeg tror bare folk er redde og trenger mer kjærlighet. Frykt er bare mangel på informasjon. Folk frykter det de ikke forstår og ikke kan kontrollere. Vi som må slutte å være redde, og begynne å engasjere oss i sunne, vennlige samtaler. Jeg elsker det norske folket, og det vil jeg alltid gjøre - uansett hva de sier om meg. Jeg er også norsk!

Likevel mener han en endring er nødvendig.

- Kommer det norske folket til å utvikle seg hvis vi blir i «bobla»? Vi må ut av komfortsonen, forstå andre mennesker og andre synspunkter og kulturer, sier han.

ÅPENHJERTIG: Prinsesse Märtha Louise og hennes nye kjæreste Derek Verrett blir emosjonelle under intervjuet med Dagbladet. Video: Madeleine Liereng Vis mer

- Født inn i denne familien

Märtha Louise ønsker ikke å kommentere tallene fra undersøkelsen eller kritikken fra Trond Blindheim. I et intervju med Dagbladet Magasinet har hun svart på hva hun føler om kontroversen hun og Verrett satte i gang denne våren, samt kritikken mot at de bruker prinsessetittelen i markedsføringen av foredragsvirksomheten.

Hun akter ikke å si fra seg tittelen og ser heller ikke noe problem «med at de, på linje med hvermannsen, tjener penger på tjenestene de tilbyr».

- Du vet … Jeg har hatt vanskeligheter med å finne ut av hva som er meg, og hva som er prinsessen. Det har vært en lang reise for å bli i stand til å fylle rollen med den jeg er, og akseptere meg selv, sa hun til Magasinet.

- Nå er jeg mer komfortabel med meg selv, uansett situasjon. Jeg ble født inn i denne familien. Og for å være ærlig, så var tittelen «Prinsessen og Sjamanen» mer en morsom greie, enn den kanskje har utviklet seg til å bli, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer