DEN FALLENDE MANNEN: Serien om Don Draper og sekstitallets New York har vært en vanvittig publikumssuksess. Åpningsvignetten i serien viser en svart-hvitt-figur i fritt fall, og her ligger nøkkelen til å forstå seriens dybde og gjennomslag, mener Emil Flatø.
DEN FALLENDE MANNEN: Serien om Don Draper og sekstitallets New York har vært en vanvittig publikumssuksess. Åpningsvignetten i serien viser en svart-hvitt-figur i fritt fall, og her ligger nøkkelen til å forstå seriens dybde og gjennomslag, mener Emil Flatø.Vis mer

I fritt fall

IDEER: Siste sesong av Mad Men er i gang. Seriens viktigste, mest oversette element, er vignetten.

Den siste sesongen av «Mad Men» er godt i gang her i USA, og nå som den største bølgen med sekstitallsretro og Don Draper-hysteri er over, virker de fleste klare for å ta et respektfullt farvel.

Reklameplakatene viser en silhuett av Don som tydeligvis sitter i sofakroken mens en psykedelisk scene utfolder seg foran ham - og handler dermed mer om at serien har kommet fram til 70-tallet, enn om hovedpersonen selv.

Sånn var det ikke i 2010, da lanseringskampanjen skapte en liten skandale. Plakatene fokuserte på seriens ledemotiv - Don som vi kjenner ham fra vignetten, den fritt fallende mannen i dress. Portrettert i miniatyr mot et stort, tomt, hvitt intet.

FALLER: I forbindelse med sesong 5 av serien, i 2010, ble denne typen reklame satt opp på skyskrapere verden over. Vis mer

Bildene av den fallende mannen ble klistret opp over hele New York, på t-banen, på glassfasadene til skyskraperne i finansdistriktet, på svære billboards foran en skyline som fortsatt led av fantomsmerter. Om folk allerede hadde ant hva den fallende mannen i åpningsvignetten hentydet til, ble det nå skrikende tydelig.

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn