DEN FALLENDE MANNEN: Serien om Don Draper og sekstitallets New York har vært en vanvittig publikumssuksess. Åpningsvignetten i serien viser en svart-hvitt-figur i fritt fall, og her ligger nøkkelen til å forstå seriens dybde og gjennomslag, mener Emil Flatø.
DEN FALLENDE MANNEN: Serien om Don Draper og sekstitallets New York har vært en vanvittig publikumssuksess. Åpningsvignetten i serien viser en svart-hvitt-figur i fritt fall, og her ligger nøkkelen til å forstå seriens dybde og gjennomslag, mener Emil Flatø.Vis mer

I fritt fall

IDEER: Siste sesong av Mad Men er i gang. Seriens viktigste, mest oversette element, er vignetten.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Den siste sesongen av «Mad Men» er godt i gang her i USA, og nå som den største bølgen med sekstitallsretro og Don Draper-hysteri er over, virker de fleste klare for å ta et respektfullt farvel.

Reklameplakatene viser en silhuett av Don som tydeligvis sitter i sofakroken mens en psykedelisk scene utfolder seg foran ham - og handler dermed mer om at serien har kommet fram til 70-tallet, enn om hovedpersonen selv.

Sånn var det ikke i 2010, da lanseringskampanjen skapte en liten skandale. Plakatene fokuserte på seriens ledemotiv - Don som vi kjenner ham fra vignetten, den fritt fallende mannen i dress. Portrettert i miniatyr mot et stort, tomt, hvitt intet.

Bildene av den fallende mannen ble klistret opp over hele New York, på t-banen, på glassfasadene til skyskraperne i finansdistriktet, på svære billboards foran en skyline som fortsatt led av fantomsmerter. Om folk allerede hadde ant hva den fallende mannen i åpningsvignetten hentydet til, ble det nå skrikende tydelig.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn