I Gaups fotspor

HAUGESUND (Dagbladet): Sara Johnsen, Ståle Stein Berg og Sveinung Golimo prøvesitter scenen til årets Amanda-show. Om noen år er de kanskje der som prisvinnere: - Vi håper det vises at vi kommer ut.

Og ut , det er ut fra den nye filmskolen på Lillehammer. Om halvannet år er første kull med studenter ferdige med det treårige studiet, i går presenterte skolen noen av de 75 filmarbeidene som er laget på skolen. Rektor Malte Wadman garanterte at det går framtidige Amanda-vinnere der oppe i Gudbrandsdalen og bare venter på å slippe løs.

Men kommer det en ny generasjon - med nye ideer - eller bare 36 skolenerder som håper på å bli enda flinkere enn Nils Gaup?

- Vi er jo ikke like alle sammen, men vi har kanskje det til felles at vi har forskjellige forbilder enn andre generasjoner. Vi ser ikke bare over Atlanteren og drømmer om å få lage gode krimfilmer. Vi ser at det skjer like mye spennende i Skandinavia, sier Johnsen.

- Hva er galt med det som skapes i Norge i dag?

- Jeg synes det lages altfor få filmer for et yngre publikum, for de som går på kino, sier Golimo.

- Miljøene som skildres i norske filmer, er ofte veldig sterile, et uorganisk liv som man ikke kjenner seg igjen i. Alt blir fremmed, liksom, sier Johnsen.

NY GENERASJON: Filmstudentene Sara Johnsen, Ståle Stein Berg og Sveinung Golimo fra første kull på filmskolen på Lillehammer.