I grenseland mellom fabel og beatpoesi

Enestående punkrockalvesurfebok av en helt egen dimensjon

«Weetzie Bat» er Francesca Lia Blocks debut. Romanen kom ut i USA i 1989 og er den andre av hennes bøker som er oversatt til norsk.

Bare for å nagle det fast: Blocks ungdomsbøker er enestående. De befinner seg i det fruktbare skjæringspunktet mellom fabel og beatpoesi, fortellinger så langt fra gjennomsnittet som det går an å komme, befolket av et mildt sagt brokete ensemble av surfere, glitterrockere, åndemanere, kule fotografer, andriker og bildiggere som elsker hjembyen Los Angeles, har en svært laidback holdning til fobier og konvensjoner og i hvert fall ikke har tid til å gjøre lekser.

En dag får Weetzie en magisk lampe av bestemor Fifi, og da hun ber ånden om å skaffe seg og homsekompisen Dirk kjærester og et sted å bo, leverer ånden til de grader varene. Dirk får hendene fulle med en kjekk surfer som heter Duck, og Weetzie går i amorøs klinsj med filmskaperen My Secret Agent Lover Man (MSALM).

I tillegg forærer bestemor dem huset sitt, og alt er bare konge til Weetzie finner ut at en beibi hadde vært tingen og MSALM nekter, noe som fører til at Weetzie klasker skinke med både Duck og Dirk, og siden MSALM helt sikkert kommer til å elske knøttet, er barnet sikret tre fedre.

Planen slår en smule feil, og MSALM tørner og stikker; returnerer hjem, godtar Cherokee, og snart dukker det opp nok et avkom på trappa, Witch Baby - resultatet av MSALMs lost weekend - og familien er komplett og slinksterlykken kan senke seg.

«Weetzie Bat» er neonsukkerprosa, fønkyurbane eventyr, men med en mørk undertone som gir historien tyngde.

Block skriver action så det bopper og feiger aldri ut. Hun lar simpelthen personene sine ta konsekvensene av sine handlinger, noe som må kunne kalles uvanlig i ungdomsbøker med romantisk tilsnitt. For Block er selvfølgelig en rendyrket, schmaltzy romantiker som vet at frelsen finnes bare to steder: i kjærligheten og i kunsten. Heldigvis finnes det fire Weetzie-bøker til å oversette. Og der ligger det om ikke frelse, så i hvert fall lindring og håp.