I grenseland

«Folk må åpne sine kofferter og kle seg nakne dersom tolleren ber om det. Eller må de det?»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tollvesenet kontrollerer årlig tusenvis av personer, kjøretøyer og virksomheter. Folk må åpne sine kofferter og kle seg nakne dersom tolleren ber om det. Eller må de det? Kan man virkelig kroppsvisiteres helt uten videre? Kan tolleren bruke makt overfor gjenstridige reisende? Kan tolleren legge vekt på folks hudfarge når han bestemmer hvem som skal kontrolleres? Hvor langt kan egentlig Tollvesenet gå for å avdekke narkotika og annen ulovlig vareførsel?

De rettslige rammene for Tollvesenets kontrollvirksomhet finnes først og fremst i tolloven. Her er det gitt nærmere regler om hvilke tiltak tolleren kan iverksette under kontrollen (f.eks. kroppsvisitasjoner), og om hvilke vilkår som må være oppfylt før de ulike undersøkelsesmetodene kan anvendes. Tolleren kan derfor ikke ture frem som han selv vil, selv ikke om hensikten er den aller beste.

Gjennomgår man tolloven, vil man raskt se at Tollvesenet har vide fullmakter under kontrollen. Man har plikt til å stanse når tolleren forlanger det, og til å gi tolleren de opplysninger som er nødvendige for gjennomføringen av kontrollen. Man har også plikt til å åpne eventuell bagasje, dersom tolleren ber om det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer