Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I Haiku-hagen

Med løfte om lykke for den som gir platen rom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Idealene for japansk hagebruk og lyden av shakuhachifløyte er vesentlige inspirasjonskilder for trompetist Arve Henriksens første solo-CD. Og det hviler da også en kontemplativ ro over de 15 musikalske «vekstene» i Henriksens musikalske hage, der «redskapene» er begrenset til trompet, harmonium (Helge Sten) og den naturlige klangen i ulike opptaksrom.

Like mye som en utforsking av den akustiske trompetens klanglige uttrykksmuligheter kan «Sakuteiki» oppfattes som en form for musikalsk haiku-eksistensialisme. Det tilsynelatende fragmentariske spiller sammen med det fortettede i en hudløs uforstyrrelighet som inviterer til innlevelse og medvirkning - eller forkastelse, dersom du ikke setter av tid til å ta imot. Dette er ikke plystre-, danse- eller bakgrunnsmusikk, men får du den til å synge i deg i stedet for omkring deg, høster du rikt i Henriksens hage. Selv hørte jeg «Sakuteiki» i gryende soloppgang på et gyngende akterdekk, og - som de sier - dagen ble ikke helt den samme.

<B>TROMPETTRØKK:</B> Fra egen Ultima-kveld på Blå til soslo-CD for Arve Henriksen (33).
Hele Norges coronakart