I Harry Potters magiske fotspor

Gomper og Potter-fans fra hele verden strømmer til Englands vakre slott og katedraler. Etter JK Rowlings suksess med Harry Potter-bøkene og vinterens storfilm «Harry Potter og de vises stein», vil alle gå i Harry Potters fotspor.

HARRY POTTER-LAND: I over 1300 år har den staselige katedralen ruvet over Gloucester, men aldri har de gamle steinveggene vært mer magiske - takket være en trollmannlærling ved navn Harry.

Presteskapet gleder seg og britiske turistsjefer gnir seg fornøyd i hendene. Her skal det smis mens jernet er varmt. Det munn- og klovsjuken ifjor ødela for turismen på landsbygda, skal hentes inn igjen med overnaturlige vesener, myter og legender.

- Er Harry Potter virkelig? spør de minste av barna som storøyde og i hundretall strømmer til katedralen i Gloucester, til Lacock Abbey, Alnwick Castle og Oxford. «Harry Potter og de vises stein» ble spilt inn på disse stedene. Store og små Potter-fans håper nå å få oppleve litt av Harrys magiske verden av spøkelser, kjemper og monstre.

Rumpeldunk og damptog

De praktfulle buede klostergangene i Gloucester-katedralen i Sørvest-England gjør jobben som Galtvort Høyere skole for Hekseri og Trolldom, mens utendørscenene fra Galtvort ble tatt opp ved Alnwick Castle i Northumberland. 700 år gamle Alnwick er det nest største slottet i England som det fortsatt bor folk på. Det var her den fantastiske rumpeldunkkampen ble spilt, og her lærte Harry å fly på sopelime.

Fra den usynlige togplattformen på King's Cross stasjonen i London reiste Harry med den dampdrevne Galtvort-ekspressen til sin nye skole. Nå drar Potter-fans'en fra inn- og utland til gamle Goathland Station i North Yorkshire, som i filmen er Galtvang stasjon.

Nysgjerrige gomper oppsøker dessuten Divinity School ved det berømte Bodleian biblioteket i Oxford. I filmen er dette sykestua på Galtvort. Like ved, i Duke Humfreys Library med sine syv millioner bokskatter, fant Harry Potter ut hemmeligheten om trollmannen Voldemort som drepte foreldrene hans. Her forsto han også magien bak de vises stein. Den gamle delen av biblioteket har knapt forandret seg på 500 år.

- Litt nifst

1: Alnwick Castle
2: Goathland Castle
3: Gloucester katedral
4: Bodleian Library
5: Christ Church
6: London Zoo
7: King's Cross Station
8: Lacock Abbey
1: Alnwick Castle
2: Goathland Castle
3: Gloucester katedral
4: Bodleian Library
5: Christ Church
6: London Zoo
7: King's Cross Station
8: Lacock Abbey Vis mer

Niåringene Georgina, Poppy og Leanne er på klassetur til Gloucester for å lære om Tudor-tiden, men Harry Potter er mer spennende enn Henrik den 8. og alle hans koner.

- Det var litt nifst å gå gjennom klostergangene i munkedrakter, fniser småjentene.

De ansatte ved Gloucester-katedralen har det travelt med forespørsler fra familier over hele verden som vil til England på grunn av Harry Potter. En amerikaner har varslet interesse for egne Potter-turer fra USA.

- Er det her Harry Potter ble filmet, er det første folk spør om når de kommer hit, forteller Chris Crago som driver undervisningssenteret ved katedralen.

- Jeg håper alle Potter-bøkene blir filmet i Gloucester. Det er kjempereklame for oss, selv om filmingen bare foregikk i klostergangene.

I januar og februar i år var Warner Brothers tilbake i klostergangene og filmet i tre uker for film nummer to, «Harry Potter og Mysteriekammeret».

Crago røper at filmfolkene denne gangen lagde oversvømmelse i klostergangene. Hun var like nysgjerrig som ungene som sto ute i kulda grytidlig om morgenen i håp om å få et glimt av de populære hovedpersonene i filmen.

Økonomisk bonanza

Mens katedralinteressen ellers i England er laber, er Gloucester i skuddet som aldri før. Katedralen varter opp med lunsjforedrag om «Potterisme og kristendom». Turistene flokker seg rundt den lille utstillingen med bilder fra filmen, mens dagliglivet ellers går sin gang med korøvinger og bønn.

Lokalpressen spår økonomisk bonanza i området og turistinvasjon i skoleferien. Katedralledelsen priser seg lykkelig over et hemmelig, men betydelig beløp i kassa fra filmselskapet Warner Brothers. Pengene går til restaurering og bevaring av den gotiske bygningen med sine majestetiske spir.

Talsmann for menigheten, Anthony Higgs, legger ikke skjul på at det var en heftig debatt før de involverte ga grønt lys:

- Menigheten vurderte bøkene og fant ut at det var uproblematisk. Harry Potter-bøkene viser jo kampen mellom det gode og det onde, men det er klart at det var folk her som syntes det var upassende å filme her, selv om det bare var klostergangene, sier Higgs til Dagbladet.