Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I herrenes ring

Liv Tyler når den foreløpige toppen av sin filmkarriere som alveprinsesse i filmatiseringen av J.R.R. Tolkiens berømte storverk «Ringenes herre».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange damer bak kamera, men bare Liv Tyler på lista over kvinnelige hovedrolleinnehavere i Peter Jacksons filmatisering av J.R.R. Tolkiens «Lord of the Rings». I halvannet år har Tyler gitt liv til alveprinsessen Arwen Undomiel, omgitt av menn.

- Det var tøft. Ikke bare fordi jeg mange ganger følte meg alene, men også fordi rollefiguren min hadde en ensom reise. Hun var ikke en del av fellesskapet. Så det var kanskje sunt for meg som skuespiller å gå gjennom dette, på begge plan, sier 24-åringen, sist filmaktuell som lettkledd fristerinne i Harald Zwarts «One night at McCool\'s».

Et 29 minutter langt kutt fra «Ringenes herre», som har premiere 23. desember, ble vist under filmfestivalen i Cannes. Tolkien-beundrere kritiserer Tylers rollefigur for å være skrevet om for å passe til filmen.

- Det påstås at din rollefigur likner krigerkvinnen Xena?

- Riktig nok er Arwen ei tøff jente, men hun er helt ulik Xena. Hun slåss ikke. Dette er bare rykter.

- Hvorfor er fansen så kritisk?

- Aner ikke. Staben bak denne filmen er alle Tolkien-fans, ikke minst Peter Jackson. Vil man ikke se hva en annen person gjør med en skikkelse, så la være å se filmen, da. Det har vært så mange antakelser og så mye kritikk allerede. Og det før folk overhodet har sett filmen! Kanskje burde de vente med å felle dommer.

Men for purister ser det ut til å være mye å bekymre seg over?

- Vel, noen skuespillere gikk tilbake til boka hele tida for å forsikre seg om at de forsto hvert minste begrep og navn. Jeg nærmet meg det på en annen måte. Jeg ønsket å fortape meg i selve historien og finne en samfølelse med min egen rollefigur.

Møtet med den nesten overjordiske skjønnheten Liv Tyler er en jordnær opplevelse. Hun er født i Portland i Maine, og er datter av eksmodellen og groupien Bebe Buell. Faren var lenge musikeren Todd Rundgren, inntil åtte år gamle Liv oppdaget at hennes egentlige far var Aerosmith-vokalist Steven Tyler.

Moren hennes hadde holdt farskapet hemmelig på grunn Steven Tylers rock\'n\'rollske livsførsel og heroinmisbruk. Liv trykte umiddelbart Tyler til sitt hjerte og tok hans etternavn.

Hun og moren flyttet til New York City, hvor Liv begynte som modell. Snart dukket hun opp i farens videoer, og hennes slektsbakgrunn hjalp henne godt da hennes første filmrolle, i Bertoluccis «Stjålen skjønnhet», gjorde henne til filmstjerne - uten formell skuespillerutdanning.

I første del av Tolkiens trilogi gifter Arwen seg med den røffe krigeren, mennesket Aragorn, spilt av Viggo Mortensen. Den kjærlighetshistorien fører et feminint element inn i filmen, som i hovedsak handler om reisen til hovedhelten, hobbiten Frodo Baggins, spilt av Elijah Wood, og hans seier over det onde.

Forandret din rollefigur seg mye på veien fra bok til film?

- I selve hovedboka er hun ikke en særlig viktig figur, men bak i boka er det et tilleggskapittel som forteller hele historien om deres kjærlighet. Det er en utrolig vakker kjærlighetsfortelling som Peter Jackson og manusforfatterne ønsket å føye inn i filmen. Arwen gifter seg med Aragorn og velger å ha noen få år sammen med denne dødelige mannen - framfor sin egen udødelighet. Jeg kan forholde meg til dette stoffet. Jeg forstår og tror på kjærlighetens budskap, sier 24-åringen.

- Hvordan klarte du å komme i den rette stemningen for filmen?

- Det var i grunnen ganske lett, kanskje fordi alt sammen var ferdigbygd. Da jeg kom dit, var alt der, hele Midgard. Jeg hadde dannet meg et bilde på forhånd, men det var mye mer spektakulært på selve settet.

- Var det vanskelig å spille inn tre filmer samtidig?

- Ja. Halvannet år, og ennå er ikke filmen ferdig! Det var som en livsoppgave, ikke bare en film. Å bli bedt om å reise til den andre sida av kloden, og være så til de grader forpliktet, det var virkelig stort. Jeg var på nippet til å gi opp hele greia, var trett og hadde hjemlengsel. Men ingen ga opp.

- Nye prosjekter?

- Vi filmer fortsatt «Ringenes herre». Ellers har jeg ingen nye prosjekter på gang. Jeg har ikke lest et eneste manus som jeg har likt i hele år. Men jeg må innrømme at det også er noe i meg som helst ikke vil finne noe. Det å bare være hjemme er helt herlig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!