Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I Heyerdahls kjølvann

Forfatteren Erlend Loe har søkt Kulturdepartementet og flere private bedrifter om støtte til å realisere sitt nye romanprosjekt: En reise for sju kamerater til en øde sydhavsøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planen er å organisere en ekspedisjon i Thor Heyerdahls fotspor, med besetning på samme alder som mannskapet på «Kon-Tiki». Forfatteren av «Naiv.Super», av mange kalt sin generasjons litterære fornyer, vil undersøke likheter og forskjeller mellom Heyerdahls unge menn og sin egen krets, 51 år etter «Kon-Tiki»s ferd over Stillehavet.

- Det aner meg at vi er sosialt svært annerledes. Ingen av oss har for eksempel lyst til å sette livet på spill. Men vi vil forferdelig gjerne oppdage noe. Helst et nytt grunnstoff, sier Erlend Loe (28).

Sitter og tenker

At en romanforfatter søker om offentlig støtte til å realisere en roman, hører til sjeldenhetene.

- Ja, det vanlige er jo at forfattere sitter innendørs og tenker. Noen vil kanskje tro jeg planlegger en ferietur for sju, men dette er ikke en flipp. Det er en måte å drive research på. Jeg vet jeg vil oppleve noe annet når jeg reiser, sier Loe, som har «sendt prosjektbeskrivelser i øst og vest» i jakten på sponsorer. Men har foreløpig bare oppnådd noen høflige avslag. Prosjektets ramme er på 300 000 kroner.

Hvorfor må hele sju personer reise?

- Vi skal diskutere grunnleggende spørsmål for vår generasjon, alle deltakerne er mellom 26 og 33 år. Hver skal ha sitt eget prosjekt, men alle har sagt seg villige til å bli observert av meg. Hvis jeg skal kunne bruke og misbruke dem, må jeg dekke alle utgifter. Helst skulle jeg lønnet dem i tillegg.

Solide karer

Kameratene reiser etter planen til Cookøyene eller Fransk Polynesia i midten av februar, og skal bosette seg på en ubebodd øy i en måneds tid.

- Ingen av oss er speidere eller friluftsfolk, så vi får se om vi klarer oss. Utfordringer i form av regn, storm og opptenning av bål er store for oss.

Ideen ble unnfanget da Erlend Loe så «Kon-Tiki»-filmen på nytt på Cinemateket i fjor.

- Den åpner med at mannskapet, kledd i dress, sitter i et stort rom med globus. De snakker som om de var 50 år, og virker utrolig solide. De står temmelig langt fra meg og kompisene mine.

- Men skyldes det nødvendigvis generasjon, og ikke personlighet?

- Det fins jo modige mennesker i dag også, men forholdene rundt oss er annerledes. Det var mer uskyld omkring «Kon-Tiki»-mennene. Jeg er opptatt av generasjoner, ikke nødvendigvis i et sosiologisk perspektiv, men i et personlig. Hvordan jeg er blitt annerledes enn besteforeldrene mine.

Erlend Loe hadde stor suksess med sin forrige roman, «Naiv.-Super», som hittil er trykt i 23 000 eksemplarer og ukentlig er objekt for særoppgaver.

- Det beste er at jeg nå kan forsøke å realisere et prosjekt som dette. Dessuten at jeg kan være temmelig sikker på å få boka utgitt, sier Erlend Loe.

NYE HEYERDAHL: Erlend Loe planlegger å reise til en øde sydhavsøy og skrive sin nye roman.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!