Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I høst lovet de rødgrønne å redde Kjell Bjarne - nå kan han bli julemat

Husdyrparken i Oslo fikk én tiendedel av pengene som ble lovet av Ap, SV og Miljøpartiet i valgkampen. Støttespillerne føler seg lurt, brukt og bedratt.

BUBBLES KAN BLI SLAKTET AV RAYMOND: Geita Bubbles kan bli julemat, om ikke Oslo-politikerne griper inn. Foto: EKT
BUBBLES KAN BLI SLAKTET AV RAYMOND: Geita Bubbles kan bli julemat, om ikke Oslo-politikerne griper inn. Foto: EKT Vis mer

(Dagbladet): Under valgkampen lovet de rødgrønne partiene i Oslo å redde EKT Rideskole og Husdyrpark på Ekeberg. Den populære dyrebondegården har 120.000 besøkende hvert år, kveles av høye renter og er teknisk konkurs. 

5 millioner trengs for å slette EKTs utestående lån, men i budsjettet for 2016 har Ap, SV og MDG bare avsett 500.000 kroner. 

- Vi føler oss brukt som brikker i et valgkampspill. Kandidater fra Ap sto på rideskolen, delte ut flyers og sa «stem på oss, vi lover å redde EKT». Så kommer dette, sier Lina Aas-Eng.

Kan bli julemat i 2016 Hun er med i aksjonsgruppa «Leve EKT» og føler seg sviktet av de rødgrønne. Mange barn med fysiske og sosiale vansker bruker EKT jevnlig - blant annet går 80 barn på rideterapi hver uke. Snaut 500 tar ordinært ridekurs. 

- Vi trodde ikke våre egne øyne da budsjettet kom. De lovet å redde EKT, men plutselig kom det samme snakket som vi hørte fra det gamle byrådet. Det var absurd, sier Aas-Eng videre og legger til:

- EKT er et lavterskeltilbud for alle, ingen snobbete rideklubb, og de har åpent hver dag.

Mange av dyrene ved EKT - som sau, gris, ku, geit og kanin - ender på slakterbenken dersom Oslo-politikerne ikke hindrer konkurs.  

- Snudde 180 grader Byrådet hevder 500.000 er nok til å dekke driften av EKT i 2016, og lover å se nærmere på saken neste år. Det stoler ikke Aas-Eng på.

- Det er langt fra sikkert at 500.000 er nok til å unngå konkurs innen neste år. Dessuten kan vi ikke lenger stole på Ap, SV og Miljøpartiet, det våger vi ikke etter de snudde 180 grader på få uker nå i høst, sier hun.

Under komitébehandling av budsjettet denne uka fant Rødt og Bjørnar Moxnes fram 5 millioner til EKT. Da hadde resten av byrådet mulighet til å bevilge pengene, ved å stemme ja til Rødts forslag: Ap, SV og Miljøpartiet stemte alle imot forslaget.

SV: - Vil ikke favorisere Sunniva Holmås Eidsvoll i Oslo SV forklarer at partiet ikke vil særbehandle EKT foran liknende tilbud i hovedstaden.

- Vi er veldig opptatt av å sikre driften, så derfor gir vi dem en 500.000 sånn at de kan sikre driften i 2016. I løpet av året som kommer byrådet til bystyret med en sak om støtte til alle ridesenterene i Oslo. Vi vet en halv million ikke er nok for å sikre drift for alltid, sier hun. 

RISIKERER SLAKTING: Væren Kjell Bjarne kan bli sendt til slakteren om ikke EKT Rideskole og Husdyrpark reddes. Foto: EKT
RISIKERER SLAKTING: Væren Kjell Bjarne kan bli sendt til slakteren om ikke EKT Rideskole og Husdyrpark reddes. Foto: EKT Vis mer

- Men SV, Miljøpartiet og Ap lovet å redde dem under valgkampen?

- Det er veldig forskjellig hva partiene lovet i valgkampen. Men vi ønsker å se på dette helhetlig neste år, lover hun. 

Ap: - Neste år I Arbeiderpartiet maner man EKT og Lina Aas-Eng til å være tålmodig - og forsikrer om at husdyrparken er høyt oppe på prioriteringslista. 

- Vi er trygge på at 500.000 er tilstrekkelig til å sikre driften av EKT neste år. Vi er også opptatt av å sikre alle Oslos ridesentre større forutsigbarhet for driften enn de har hatt. Da vi tok over styringa av Oslo 21. oktober ble mange av kuttene som det Høyre-dominerte byrådet foreslå reversert og viktige påplussinger foretatt. Her fant vi også rom for 500.000 kroner til EKT, som det forrige byrådet ikke hadde foreslått. Det er grenser for mye vi klarer å rette på i løpet av noen uker, sier Frode Jacobsen, gruppeleder for Arbeiderpartiet i Oslo bystyre.

Miljøpartiet har ikke besvart Dagbladets henvendelser om en kommentar til saken.

RISIKERER SLAKTING: Kua Klara. Foto: EKT
RISIKERER SLAKTING: Kua Klara. Foto: EKT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media