I hovedrollen: K. Joner

Kristoffer Joner får hovedrollen i Pål Sletaunes nye film «Naboer», en thriller full av seksuelle spenninger.

LILLEHAMMER/OSLO (Dagbladet): I kveld er det festpremiere på årets påskefilm «Den som frykter ulven», som har premiere på 50 kinoer over hele landet i morgen.

Men allerede før Kristoffer selv har rukket å se den, er han hyret inn til nok en hovedrolle. Pål Sletaune vil ha ham i sin nye film «Naboer».

- Likte manus

- Jeg likte manuset med en gang jeg leste det. Det er annerledes. Pål og jeg skal framover jobbe en del med karakteren, men jeg vet ikke helt hvor vi havner ennå. Det er Pål som er sjefen, sier Kristoffer.

Han har likt Sletaunes filmer siden «Budbringeren» kom i 1997.

- Da jeg så den, tenkte jeg, wow, så kult! Og etter å ha lest manuset til «Naboer», tenkte jeg at Pål burde ha begynt å skrive manusene sine sjøl tidligere. Dette er bra.

Vil ha familien med

I 2003 ble Kristoffer plukket ut til å være Norges «Shooting Star» under den prestisjetunge filmfestivalen i Berlin. Det har tydeligvis båret frukter. Joner har skaffet seg agent.

- Du er ikke redd for å bli oppbrukt?

- Det kan jo skje, og man kan frykte det. Men på den annen side kan jeg ikke slutte å gjøre jobben min, sier han. Og han har nok å gjøre: Som nybakt far håper han at hele familien kan være i Oslo når opptakene pågår i sommer.

- Det er sånn det er i denne bransjen. Vi må jobbe når det er jobb å få. Men det er hyggelig hvis familien er i Oslo, så jeg slipper å sitte på et hotellrom og zappe på tv-en kveld etter kveld.

Skriver manus selv

Når Pål Sletaune nå går i gang med sitt tredje prosjekt, skal det altså bli noe helt annet enn «Budbringeren» (1997) og «Amatørene» (2001).

«Naboer» blir et kammerspill hvor hovedpersonen John får et spesielt forhold til to kvinnelige naboer. Ifølge Sletaune selv blir det mer intensitet, mer vold og flere seksuelle spenninger i lufta enn vi har sett i tidligere filmer. Denne gangen har Sletaune skrevet manuset helt på egen hånd. Begge de andre er skrevet i samarbeid med Jonny Halberg.

- Vi jobber fortsatt sammen på andre prosjekter, men nå ble det slik at dette kommer først. Jeg begynte å skrive på det for ca. ett år siden, og det har egentlig gått ganske fort å få det ferdig, sier Sletaune til Dagbladet.

Nye fjes i filmen

Denne gangen blir det altså Kristoffer som får hovedrollen og ikke Robert Skjærstad, som vi kjenner fra Påls to første filmer.

- Robert er en fantastisk skuespiller, men til denne filmen trenger jeg en litt annen type, sier Pål, som i tillegg til Kristoffer også vil bruke ukjente fjes i den nye filmen.

Selv om Sletaune skal i gang med sitt tredje prosjekt og ikke lenger tilhører den yngste generasjonen norske filmskapere, innrømmer han en smule nervøsitet.

- Jo da, men på den annen side skal det også være farlig å lage noe nytt. Jeg tror det er når man ikke helt vet hvor man havner, at man får det beste resultatet, sier Pål.

Da er det ekstra betryggende at en av Sletaunes favoritter, kultregissør Paul Schrader («Taxi Driver»), har lest manuset og likte det. Schrader var nylig i Oslo på workshop, hvor flere regissører deltok.

Schrader-skryt

Ifølge Schrader er det «en moderne erotisk thriller» som har «noe David Lynch-aktig over seg».

Dagbladet smugleste uttalelsen mens Sletaune hentet seg kaffe.

- Det var vel hyggelig?

- Ja, Schrader sa faktisk at han gjerne ville lage en engelskspråklig remake. Men skulle det bli aktuelt med en remake, gjør jeg den selv, sier Pål.

Uansett må filmen ut i Norge først - på norsk, og antatt premiere er 18. mars neste år.

HAR NOK Å GJØRE: Kristoffer Joner startet som bartender på Cementen pub i Stavanger. Nå har han nok å gjøre som skuespiller på heltid. I går delte han ut priser under barnefilmfestivalen på Lillehammer, og i kveld er det festpremiere på «Den som frykter ulven» i Oslo.