DEBATT

I hvilket Spania bor du?

Det er for meg ubegripelig at du, Wanda Kristiansen, kan oppleve Spania på den måten du beskriver. Det samme landet hvor jeg har bodd i snart 19 år.

KRITISK: Wanda Kristiansen (bildet) kaller Spania et corona-dikutatur. Artikkelforfatteren kjenner seg ikke igjen. Foto: Privat
KRITISK: Wanda Kristiansen (bildet) kaller Spania et corona-dikutatur. Artikkelforfatteren kjenner seg ikke igjen. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt209 -11
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.3K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Du kaller Spania et corona-diktatur.

Det er mye å kritisere, og som kan diskuteres rundt spansk politikk, som for eksempel korrupsjon, hvordan regjeringen møter og håndterer den økonomiske krisen landet er på inn i. Men demokratiet og konstitusjonen i Spania er bunnsolid.

De eneste tendensene til nasjonalisme, politisk forfølging og udemokratisk ideologi, finner man i Catalonia, av dem som selv ble undertrykket av Franco, og som ironisk nok er et resultat av det demokratiske Spania. Jeg tror svært få andre vestlige demokratiske land ville håndtere situasjonen i Catalonia like demokratisk.

Det er en bred politisk enighet i Spania om «estado de alarma», også med forlengelsen til 9. mai. Nedstengningen av landet har også bred støtte fra medisinsk- og helsefaglig ekspertise, både nasjonal og internasjonalt. I likhet med Norge, og mange andre demokratiske land, har Spania vedtatt udemokratiske lover for å være i beredskap mot de utfordringer som Covid19 har forårsaket og kan forårsake.

Jeg ser at du henter noen marginale eksempler på hvordan portforbudet håndheves i Spania, men så er det sånn at hvis en blir bitt av en hai, så blir det en nyhet av det, ikke av alle de andre som bader.

Likeledes ser jeg at dr. Natalia Prego Cancelo, som anvender sitt alternative syn på medisin til å ha en mening om innestenging av befolkningen, ved en feil ble tatt med i en liste med falske nyheter (som brukes for å hindre nasjonalister og høyreekstreme i å spre falske nyheter). Men jeg kunne ikke finne bevist at hun er blitt, eller vil bli, strippet for legelisensen sin. Dette, og noen spredte referanser til et intervju i 2009, og en professor her og en annen der, er det du underbygger påstandene dine med. Alt er et sammensurium av nonsens helt uten sammenheng.

At du som, ifølge Dagbladet, er journalist og statsviter kan fremme en konspiratorisk teori om at Spania, nærmest er på vei tilbake til Frankismen, og at den fascistiske ideologien ligger latent i systemet, og i den militære ledelsen syns jeg er helt uvirkelig.

Mens jeg skriver nå, diskuteres innesperringen av befolkningen i programmet TEM (Todo es mentira) på «Cuatro» med intervju av en av direktørene i OMS (Verdens helseorganisasjon). Nå som jeg er innesperret har jeg sett Ana Rosa, Espejo Publico, TEM, Al Rojo Vivo til den store gullmedaljen. Alle er aktualitetsprogrammer hvor verken myndighetene eller andre maktpersoner slipper unna. En lege fra Granada banner på TV, og kaller statsminister Sanchez nærmest en morder.

Nei, her er det demokrati, og i skyggen av Franco, er vel heller det motsatte tilfelle. I Catalonia styrer det noen vil kalle et «udemokratisk», stort mindretall, skoler, presse, fagforening og bedriver systematisk undertrykking av et lite flertall, noe sentralregjeringen i Madrid har latt dem gjøre i demokratiets navn.

Men det er klart man blir arrestert når man separerer seg fra staten og spansk konstitusjon, og erklærer seg som en selvstendig republikk, etter en ulovlig folkeavstemning som ble avholdt med svært udemokratiske virkemidler.

Et demokrati har lover, og bryter man dem så blir man straffet. Det er det rettsvesenet som tar seg av, ikke politikerne. Det kan virke som du forveksler demokrati med anarki her.

Spania er inne i en dyp krise. I Norge får en bedrift som kan vise til 30 prosent tapt inntekt, støtte, og mottar pengene dagen etter at søknaden er sendt inn elektronisk. I Spania må man ha 75 prosent inntektstap, og helst ha en regnskapsfører eller «gestor» for å kunne kommunisere elektronisk med myndighetene, og pengene vil det som regel ta 1–2 måneder før kommer.

I Spania lever man på lave lønninger, og små marginer. En selvstendignæringsdrivende eller eier av liten eller mellomstor bedrift, vil være i økonomiske problemer etter bare noe svært få uker uten inntekt. Nå har det gått mer enn fem uker.

Den spanske staten har heller ikke de økonomiske ressursene som den norske staten har. Her er det mye du kan skrive om, hvis du vil informere nordmenn om situasjonen i Spania.

Det er her det spanske demokratiet nå vil settes på prøve. Hvor lenge klarer den jevne spanjol seg nærmest uten inntekt? Hva skjer når 1,5-2 millioner husstander ikke har hatt inntekt på halvannen måned? Vil en økonomisk ruinert befolkning gå ut på gata og kreve regjeringens avgang når landet åpner?

Spania ser ut til å strande på et BNP i minus 13 prosent for 2020. Vær så snill Wanda Kristiansen, bruk utdannelsen din på å analysere og studere det som er utfordringene i det virkelige Spania. Ikke på en kvasiakademisk konspiratorisk idé.

Til slutt kan jeg nevne at jeg selv bor i Torrevieja, i Valenciaregionen, i et typisk sosialt spansk nabolag, preget av samhold. Jeg snakker daglig med naboene mine over gjerdet, eller gjennom vinduet deres i det jeg passerer med hunden min.

Det er familier uten inntekt, midlertidig arbeidsledige håndverkere, pensjonister, offentlig ansatte eller butikkmedarbeidere. Vi er alle her bekymret for det som kommer etter at alt er åpent igjen, hvordan landet skal gå videre når ingen har penger? Her er det ingen som sladrer på hverandre – den eneste oppfordringen til angiveri jeg har sett, kom på Facebook av en svenske som bor her, men det betyr ikke at alle svensker som bor her er fascister.

Jeg har blitt stoppet av politiet, og det har mange andre hundeeiere jeg møter også blitt. Så langt har ingen av oss fått bøter, men en advarsel dersom vi har vært for langt unna hjemmet. Det er sånn at noen tar det for langt, enten de har uniform og skal utøve loven, eller om de er uten uniform og vil utfordre den. Men de fleste av de 46 millionene som bor i Spania er fornuftige og lovlydige personer som utfører jobben og lever livene sine etter beste skjønn.

Her er det lite som minner om diktatur eller gestapotendenser i det Spania jeg kjenner. Det er ikke en diskusjon om demokrati, men underskudd av penger som preger Spania nå, og som skaper bekymring.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer