«DEN HALV-SPISTE KEBAB»:  er Christopher Nilsens bidrag til utsmykning av Oslo by: «En to meter ganger to meter, ganger fire meter i diameter stor skulptur i massiv bronse, med matglade rotter og allerede påført graffitti. Jeg ser for meg at den kan utplasseres på for eksempel Arbeidersamfunnets plass, ved Torggata der mang en kebab er fortært av overdrevent berusede Oslo-borgere». Illustrasjon: Christopher Nielsen
«DEN HALV-SPISTE KEBAB»: er Christopher Nilsens bidrag til utsmykning av Oslo by: «En to meter ganger to meter, ganger fire meter i diameter stor skulptur i massiv bronse, med matglade rotter og allerede påført graffitti. Jeg ser for meg at den kan utplasseres på for eksempel Arbeidersamfunnets plass, ved Torggata der mang en kebab er fortært av overdrevent berusede Oslo-borgere». Illustrasjon: Christopher NielsenVis mer

- I IS' og Talibans ånd skal Y-blokka ned for å gi plass til prangende signaturbygg

Det er ikke plass til friks og avvikere i «nye Oslo», mener Christopher Nielsen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

1. mai overvar jeg avdukingen av «Knus Nazismen», minnesmerket for Osvald-gruppa utenfor Østbanehallen, og jeg må tilstå at jeg ikke forlot stedet uten en klump i halsen. Det som gjorde mest inntrykk var gamlekara, og, ikke minst, damene, som stivbeint og krokrygget karra seg opp på podiet for å motta hyllesten.

De var tydeligvis fornøyd med et minnesmerke, som fra visse hold er beskrevet som brutalistisk og et gufs fra Stalin-tida. Jeg kan godt si meg enig i at dette er et ganske banalt verk. Og rimelig anakronistisk.

Så vidt jeg vet er Nazismen knust, i hvert fall som en politisk massebevegelse, selv om høyreekstreme partier fosser fram over hele Europa som om ingenting hadde skjedd, men alle distanserer seg fra Adolf & co. Den kalde krigen er over, selv om jeg ble litt i stuss når ingen ville dra over å feire 70-års jubileum med Putin. At Osvald-gruppa fortjener et minnesmerke, selv om det er stygt, skulle bare mangle, all den tid anerkjennelsen uteble siden de havna på feil side i den kalde krigen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn