MILITÆRTURISME: En amerikansk turist lærer å skyte av instruktører med bakgrunn i det israelske forsvaret. Foto: AFP/NTB Scanpix
MILITÆRTURISME: En amerikansk turist lærer å skyte av instruktører med bakgrunn i det israelske forsvaret. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer

Terrorturisme:

I Israel kan du være militærturist og «skyte» palestinere

«Anti-terror-turisme» skyter fart i Det hellige land. Bli med inn i den virkelige og den virtuelle verden.

Kommentar

DET ER NESTEN IKKE til å tro. Israelske gründere har funnet en ny måte å tjene penger på: Å la turister oppleve simulerte og virtuelle terrorangrep. Turistene kan også operere som snikskyttere og skyte mot målskiver, der det blant annet er bilder av palestinere med hodeplagget keffiyeh.

Den israelske avisa Haaretz har besøkt turistleiren Caliber 3 som ligger i den internasjonalt ulovlige bosettingen Gush Etzion på Vestbredden. Hit kommer det ifølge grunnleggeren Sharon Gat mellom 15 000 og 25 000 turister i året. Opplegget er ment både for jøder og Israel-venner over hele verden. Ikke overraskende kommer de fleste fra USA.

TURISTENE får et variert tilbud som koster fra 115 til 600 dollar. Det er mulig å få grupperabatt. En simuleringsmaskin, der man virtuelt kan oppleve et palestinsk sjølmordsangrep i Jerusalem og et like så palestinsk knivangrep, er populær. Det samme er en demonstrasjon med angrepshunder og en konkurranse der turistene er israelske snikskyttere. Måltavlene er menneskefigurer, ammunisjonen er skarp. Så her kan man skyte sin egen palestiner.

Det er mange familier som velger denne formen for turisme, for den er også for barn. For dem koster den billigste billetten 85 dollar.

-Moral, verdier og utdanning er viktig her. Derfor anbefaler jeg dette spesielt for barn, sier instruktøren Eitar Cohen, antiterror-ekspert med lang fartstid i det israelske militæret. Her er det viktig å lære barna opp til å forsvare seg mot terrorister før de blir tørre bak øra. Om dette er sunt sett fra en psykologisk vinkel, er vel tvilsomt. Men prosjektet har støtte fra det israelske forsvaret, statsministerens kontor, forsvarsdepartementet, utenriksdepartementet, handelsdepartementet og politiet.

SKAL MAN TRO sjefene for Caliber 3, er denne virksomheten startet for å lære folk om terrorismens djevelskap og for å vise hvor høy moral det er i det israelske forsvaret. Selv om turistene også kan kjøpe rekvisitter som t-skjorter og forskjellig militært utstyr, hevdes det at det ikke ligger noe profittmotiv bak. Nei, dette er ren idealisme, må vite.

Det er til sammen seks slike leire, Caliber 3 på Vestbredden og fem andre i selve Israel. Noen steder kan man også lære å bli soldat, være med på militær hardtrening og utføre krav maga, nærkamp-teknikken som er en av den israelske hærens viktigste kapasiteter. For de avanserte tilbys et opplegg der turistene kan være kommandosoldater som deltar i en militæraksjon for å frigi gisler, slik den israelerne gjennomførte på Entebbe-flyplassen i Uganda i juli 1976. Her ble statsminister Benjamin Netanyahus bror, elitesoldaten Yonatan, drept.

PÅ SINE NETTSIDER kan Caliber 3 fortelle at årets nyhet er «rappellering i kamp». Her kan man få skikkelig skytetrening og «adrenalinkick».

-Esh, esh, som turistene lærer på hebraisk, «fyr av, fyr av».