DRIKKEVANER: - Noen kommer til å tenke tilbake til desember 2018 som den tida det begynte å gå galt. Sørg for at det ikke blir deg, advarer Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til.
DRIKKEVANER: - Noen kommer til å tenke tilbake til desember 2018 som den tida det begynte å gå galt. Sørg for at det ikke blir deg, advarer Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til.Vis mer

Debatt: Alkovett

I januar er det krise for leveren

Det er med god grunn at franskmenn beskriver starten på det nye året som en leverkrise. Så hva med å gi deg selv en pause i januar?

Meninger

Nå har vi lagt bak oss den måneden i Norge hvor vi kjøper mest alkohol. Et glass rødt har vært fast følgesvenn for mangeog levra jobber kontinuerlig med å bryte ned alkoholen fra alle julemiddagene.

Medisinsk forskning finner stadig flere sammenhenger mellom alkoholbruk og alvorlige sykdommer, som høyt blodtrykk, hjerneslag, demens, benskjørhet og kreft. Lenge trodde man at det måtte stort alkoholbruk til før helsen ble påvirket negativt. Nå kommer stadige forskningsrapporter som viser at det ikke er noen nedre grense for hvor mye man kan drikke uten at det er skadelig.

Avhengighetsproblemer oppstår over tid. Dagene man drikker alkohol øker, og man drikker mye i hverdagen. I begynnelsen handler det sjelden om overstadig beruselse, og den det gjelder oppfatter ikke at problemdrikking er i ferd med å utvikles. Erkjennelsen kommer som oftest lenge etter avhengigheten.

Mange har usunne alkoholvaner. Ifølge en undersøkelse gjort med et kartleggingsverktøy utviklet av WHO, har så mange som 17 prosent av den norske befolkningen risikofylt alkoholforbruk. Veien til misbruk er dessverre kortere enn vi tror.

Derfor heier vi på folk som tar en pause fra alkoholen i januar. Hvis du synes det er vanskelig å la glasset eller flaska stå, vil en hvit måned bevisstgjøre deg på at du drikker litt for mye. Du kan få den puffen du trenger for å etablere mindre fuktige alkoholvaner.

Husk å ta en titt på drikkevanene dine. Noen kommer til å tenke tilbake til desember 2018 som den tida det begynte å gå galt. Sørg for at det ikke blir deg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.