I Jokkes ånd

Christopher Nielsen skulle ha samarbeidet tett med bror Joachim om «Slipp Jimmy fri». Dessverre døde Jokke to år ut i den åtte år lange produksjonen. Likevel svevde Jokkes ånd over både film og fest i går.

-  Jeg føler vel at det som skjedde med Joachim svever over hele filmen min, sa Christopher Nielsen til Dagbladet i går kveld.

Helt i Jokkes ånd, dro regissøren opp ei vodkaflaske han hadde fått i gave i Colosseum kino. Han sprettet den, drakk et par drøye slurker og sendte flaska på rundgang.

Rakk ei låt

Én time i forveien:

Da rulleteksten kom opp etter nesten halvannen time på Colosseum, sto det hvitt på svart at «Slipp Jimmy fri» er dedisert til Joachim Nielsen. Rockeren og rebellen som døde etter mange års alkohol- og narkotikamisbruk i 2000.

-  Joachim skulle jo skrive all musikk til filmen, og han var veldig tent på oppgaven. Det skulle gi ham et nytt bein å stå på. Men alt han rakk, var begynnelsen av en låt. Den heter i dag «The bells are ringing for Jimmy» og kan høres som klokkespill i filmen. Vi tok den opp i klokketårnet på Oslo Rådhus i 2002, fortalte Christopher i går.

-  Tenker du på ham nå, på den store kvelden din?

-  Ja. Han burde kanskje vært her. Men han er jo død.

 SPRITET OPP STEMNINGA:  Christopher Nielsen (midten) sprettet vodkaflaska han hadde fått i gave, drakk og sendte rundt på premierefesten i går kveld. Til høyre Terje Rangnes (som gir liv til den speeda, hyperaktive og evig pipestemme-bablende skurken Kælle, som visstnok allerede har fått sin egen fanklubb) og Kristin Skogheim. Til venstre Klaus Joachim Sonstad (sjekk på t-skjorta hvem som er hans favoritter i filmen) og Are Sende Osen (som er elgjeger og avviser at ekte elgjegere drikker så mye som HoldBrillan og kompisene hans. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
SPRITET OPP STEMNINGA: Christopher Nielsen (midten) sprettet vodkaflaska han hadde fått i gave, drakk og sendte rundt på premierefesten i går kveld. Til høyre Terje Rangnes (som gir liv til den speeda, hyperaktive og evig pipestemme-bablende skurken Kælle, som visstnok allerede har fått sin egen fanklubb) og Kristin Skogheim. Til venstre Klaus Joachim Sonstad (sjekk på t-skjorta hvem som er hans favoritter i filmen) og Are Sende Osen (som er elgjeger og avviser at ekte elgjegere drikker så mye som HoldBrillan og kompisene hans. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Kommers til slutt

Uten bror feiret Christopher Nielsen i går kveld sin film om den narkomane elefanten Jimmy, i en setting så glamorøs som man vel knapt har sett tegneren, animatøren og regissøren i. Christopher og Jokke har liksom alltid vært undergrunnens artister. Jokke med gitar og mikrofon. Christopher med papir og blyant. I går sto han der i dress og slips.

I 2006 er begge brødrene blitt kommersielle aktører. Jokke tilbes av stadig større fanskarer post mortem, og får vei oppkalt etter seg. Christopher er her med en film til hele 100 millioner kroner. Den bare nå ut til et vanvittig antall norske kinogjengere.

Det siste er muligens gjennomførbart. Jimmy slippes fra i morgen fri på ikke mindre enn 45 norske kinoer.

Men i går kveld var det party. Først på den røde løperen, så inne i Colosseum kino - og til sist på Fabrikken ved Akerselva, med fem dj\'s og britiske The Kills. Et band som for øvrig gjør filmens avslutningslåt - Lou Reeds «I\'m set free».

Og etter å ha drukket seg opp på vodka-rett-fra-flaska, gjorde Christopher et forsøk på konklusjon:

-  Folk lo jo, gjorde de ikke? Jo, jeg er fornøyd. Og litt sliten. Jeg kommer til å feste med måte.

HoldBrillan

I Jokkes ånd

To av dem som leverer go\'varer i form av replikker, Klaus Johachim Sonstad og Are Sende Osen, var nesten stumme av beundring etter filmen. Nesten stumme:

-  Vi gir den terningkast 5, vi vil ikke virke blærete. Denne filmen kommer vi til å se igjen og igjen og igjen hjemme i Trondheim - da skal vi sitte i salen og rope ut replikkene våre like før de kommer! En fantastisk film, mente gutta.

Klaus gjør HoldBrillan, et gnistrende sidekick. Hjemme i Trøndelag har Klaus ofte sett sin rollefigur gjennom oppveksten. Slik forklarer han typen med tordenrøsten:

-  Det er HoldBrillan som står i bar overkropp utenfor bygdefesten, i 20 minus, og slåss mens neseblodet renner. Det er også HoldBrillan som sender inn annenhver sms under «Holmgang» på TV 2.

Are Sende Osen, som gir liv til HoldBrillan-kompis Eirik, sier følgende om vennskapet:

-  Eirik har kjent HoldBrillan siden barneskolen, og tør ikke prøve å kvitte seg med ham.

Are var fornøyd med at han, i form av 34 replikker, har en vel så stor rolle som Klaus. Hvilket fikk Klaus til å replisere:

-  Det kommer ikke så mye an på antall replikker, men hva man sier. «Hold brillan!» og «Den ellefainten e\' min!» er replikker som vil leve sine egne liv.

Kælle med fanklubb

Også Kristin Skogheim, som i filmen er nordnorsk dyreverner, jublet over «Slipp Jimmy fri».

-  Hvordan klarte du en så troverdig dialekt?

-  Jeg har vel en forkjærlighet for sytete nordlendinger.

Terje Rangnes, som gir stemme til sidekick\'et og kultfiguren Kælle, jublet også etter førpremieren:

-  Jeg tror på Christophers univers fra første sekund. Jeg glemte både musikk og stemmer og natur - jeg forsvant inn i filmen!

SAMEMAFIAEN: Fra venstre: Lars Gunnar Iversen, Nils Gaup og Per Gaup.
JOKKE: Joachim Nielsen, Christophers bror, døde av en overdose i 2000.
SAMBOER: Kristin Hanssen har vært kjæreste med Christopher i 16 år. I vinter dro hun to måneder til India for å gi ham ro i den hektiske innspurten.