I katastrofens kjølvann

Sårt og stringent om et liv i tragediens kjølvann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Tidlig november. Klokka er ni. Kjøttmeisene smeller mot vinduet. Noen ganger flyr de svimle avgårde etter sammenstøtet, andre ganger faller de og blir liggende i nysnøen og kave før de kommer seg på vingene igjen.» Dette skriver forfatteren Arvid, hovedpersonen i Per Pettersons siste roman, mens han selv kaver med å skaffe seg fotfeste i tilværelsen.

Allmenngyldig

I kjølvannet av plutselig død og tragedie skjer det mye med de etterlatte som de vanskelig kan fatte eller forutse. Sorgen har ingen fasit, og veien mot selvinnsikt og forsoning kan være lang og forvirrende smertefull.

Leseren forstår at katastrofen som skildres er «Scandinavian Star»-ulykken, der både forfatteren og romanfiguren mistet flere av sine nærmeste. Selve båtbrannen utgjør likevel bare et nødvendig bakteppe, og Pettersons store fortjeneste er at han frigjør fortvilelsen og gjør den om til en allmenngyldig og tross alt konstruktiv erfaring. «Jeg skriver meg inn i en mulig framtid,» tenker Arvid. Dette blir også forfatterens og leserens framtid, og i Pettersons forfatterskap er den aldri uten håp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer