I kjærlighet til Afrika

Den som åpner denne boka av Henning Mankell bør være forberedt: Dette er ikke en kriminalroman, det er knapt en roman i det hele tatt. Mest av alt er det en slags kjærlighetserklæring til Afrika, fortalt gjennom en rekke løst sammenhengende noveller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Beretning på tidens strand» kom ut i Sverige i 1998, og er mer i slekt med bøker som «Comédia infantil» og «Vindens sønn» enn Henning Mankells suksessromaner som krimforfatter. Han skal ha arbeidet i 25 år med denne boka, for hans skyld får vi håpe at det ikke har vært sammenhengende.

Snarere må det oppfattes som han har samlet inspirasjon og kunnskap om og i Afrika i løpet av et kvart århundre. Resultatet av hans samling er på en måte overveldende - vi skjønner at han har kommet under huden på en kultur som er oss fjern og fremmed. Men samtidig går Mankell så lidenskapelig opp i sine kunnskaper at han enkelte steder preker mer enn han forteller.

Sterke personligheter

Kjernen i boka er historiene, og de holder stort sett et høyt nivå. En sentral person er Felisberto, tjeneren til Dom Estefano, en av de siste kolonialistene. Rundt Felisberto spinner Mankell et stort galleri av sterke personligheter. Vi møter blant andre Sakina, som forbereder sin egen død med stor nøyaktighet, Lukas, som pantsetter sjelen sin for penger, og Alberto, som vil ut på en stor arkeologisk ekspedisjon og søker om støtte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer