I kjølvannet av et drap

En roman om en mann som blir myrdet. Men ikke akkurat en krim.

PRISBELØNT: Danske Pia Juul fikk en stor litteraturpris for sin nesten-krim, «Mordet på Halland». Foto: SAMLAGET
PRISBELØNT: Danske Pia Juul fikk en stor litteraturpris for sin nesten-krim, «Mordet på Halland». Foto: SAMLAGETVis mer

||| ANMELDELSE: Man bør ikke la seg lure av tittelen på denne boka, for «Mordet på Halland» er ikke en kriminalroman. I hvert fall ikke i tradisjonell forstand.

Dikt og noveller
Pia Juul er en anerkjent dansk forfatter, som hovedsakelig har skrevet dikt og noveller. «Mordet på Halland» er hennes andre roman på nesten tjue år, og den er til overmål en slags krim. Den handler i hvert fall om et drap.

Forfatteren Bess blir vekket en morgen av et skudd. En ubehagelig måte å våkne på under alle omstendigheter, men akkurat dette er mer enn bare ubehagelig. For hennes samboer, som bare går under navnet Halland, blir truffet og ligger død på torget i den lille byen. Og med dette dødsfallet begynner Bess å lete i fortiden til mannen hun har bodd sammen med i så mange år.

Livsløgner
Hun forlot ektemann og datter for å leve med Halland for mange år siden, et valg som kostet henne dyrt, siden hun mistet all kontakt med datteren Abby, og besteforeldrene bryter alle bånd til henne. Men med mordet på Halland begynner det å skje ting, både fordi hun oppdager at mannen hun trodde hun kjente ut og inn hadde sine hemmeligheter - men også fordi hun blir konfrontert med sine egne livsløgner.

Det spesielt underfundige med «Mordet på Halland» er de små sitatene som innleder hvert kapittel, og som gir en slags oppsummering av hva som kommer til å skje. «Eg ser at de fører eit dobbeltliv. Det kostar ekstra» (Ei spåkone) er et eksempel, utvalget er bredt, fra Montaigne og Edvard Munch til Agatha Christie og Raymond Chandler, og alltid meget treffende i forhold til det som følger.

Ubesvarte spørsmål
Men altså, trå varsomt, du som tror dette er en hardkokt krimroman. Det er det langt fra. Derimot en bok om merkelige ting som skjer når sorgen melder seg etter et dødsfall.

Her sitter man igjen med mange ubesvarte spørsmål, og det er også meningen. Dersom du ute etter en roman som ser på resultatene av en forbrytelse fra helt nye sider, er «Mordet på Halland» et utmerket valg.

I kjølvannet av et drap