I klisjeenes vold

Ujevnt fra Tokyos natteliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Haruki Murakami har gitt ut romaner og novellesamlinger fra begynnelsen av syttitallet. Ulikt mange andre japanske forfattere skriver han ledig, og med mange vestlige referanser, gjerne fra populærkultur. Årets oversettelse, «After dark» er en tilbakevending til motiver som ble utforsket i Murakamis gjennombruddsroman «Norwegian Wood», og samtidig et forsøk på å bruke filmatiske virkemidler. Undertittelen «23:56 – 6:52» antyder påvirkningen fra film, med å legge handlingen til et kort tidsrom, i en «real time».

Nattefugler

Altså: Fra sen kveld til tidlig morgen følger vi den unge Mari og den noe eldre Takahashi, samt den kontinuerlig sovende Eri, Maris søster. Noen prostituerte, en horemamma, den kinesiske mafiaen, servitører og andre nattefugler stryker også forbi, men i hovedsak handler boka om de to unge, og deres historier.

Takahashi er en rufsete, trombonespillende fyr som står i valget mellom å studere juss, eller hoppe av karrierelivet før det begynner. Mari er student, og sliter med selvtilliten, og, litt vel forutsigbart, meningen med det hele. Hun er ikke interessert i selskap, men lar Takahashi bli sittende ved nattkafebordet hvor hun har benket seg. I løpet av natta kommer hun nærmere sin egen substansløshet gjennom den motvillige samtalen med den unge mannen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer