Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I kø for å hylle bluesnestor Kåre Virud (70)

Ble feiret av forfattere og musikere med maratonkonsert på Notodden.

SAMMEN FOR VIRUD: Kåre Virud, Notoddens store bluessønn, fylte 70 nyttårsaften og ble feiret av forfatter- og musikervenner i Bok & Blueshuset lørdag kveld. Fra venstre: Lars Saabye Christensen, Tuva Livsdatter Syvertsen, Virud, Jan Erik Vold og Bugge Wesseltoft. Alle foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
SAMMEN FOR VIRUD: Kåre Virud, Notoddens store bluessønn, fylte 70 nyttårsaften og ble feiret av forfatter- og musikervenner i Bok & Blueshuset lørdag kveld. Fra venstre: Lars Saabye Christensen, Tuva Livsdatter Syvertsen, Virud, Jan Erik Vold og Bugge Wesseltoft. Alle foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOTODDEN (Dagbladet): Kåre Virud er ikke en mann av store ord, men lørdag kveld måtte han pent finne seg i å høre mye pent - og være senter for alles oppmerksomhet en hel kveld på «gammel» hjemmebane.

400 gjester Det flunkende nye Bok & Blueshuset ble - naturlig nok - valgt som arena da Blues-Norge og Notodden ville feire at byens store sønn nylig fylte 70 år. 400 mennesker var det plass til. Mange flere kunne tenkt seg å være med på «Virak for Virud» - om det hadde vært plass.

For Kåre Virud er byens store bluessønn - sjøl om han har bodd i Skien i mange år.

Musikervenner Samtlige som stilte seg i gratulasjonskøen legger vekt på hans betydning som formidler av norsk som bluesspråk.

For å sette Viruds posisjon litt i perspektiv, kan man si at han har vært for bluesen det en annen 70-åring, Arne Scheie, har vært for tv-sport.

På scenen sto tidligere og nåværende samarbeidspartnere og fans innen forskjellige musikalske sjangrer - fra Jan Erik Vold til Lars Saabye Christensen, fra Bugge Wesseltoft til Tuva Syvertsen - og selvfølgelig lokale størrelser som Telemark Blueslag (der Virud var med), Notodden Bluesband og Spoonful of Blues.

- Det største Om lag 25 artister og band framførte Kåre Viruds sanger.

- At andre artister spiller låtene dine er jo det største som kan skje en låtskriver. At dette er en stor dag, er å underdrive, sier jubilanten sjøl til Dagbladet.

UTEN VIRUD: Norsk Utflukt med Morten Omlid som vikar for Kåre Virud. Fra venstre: Baard Slagsvold, Lars Saabye Christensen, Omlid og Bugge Wesseltoft.
UTEN VIRUD: Norsk Utflukt med Morten Omlid som vikar for Kåre Virud. Fra venstre: Baard Slagsvold, Lars Saabye Christensen, Omlid og Bugge Wesseltoft. Vis mer

Han kom rett fra ferie i Brasil til en fest som han ikke hadde noen kontroll over, og det har ikke helt gått opp for ham hvor stort det egentlig er.

- Å bli gjort stas på som dette, jeg trodde ikke det var mulig. Jeg bor jo ikke her engang, sier Virud.

Den første på norsk Jan Erik Vold (74) var selvskreven bursdagsgjest - og bidragsyter. Han har dette å si om Viruds posisjon i Blues-Norge:

- Den første riktige norske bluesmannen på vokal var Arild Wickstrøm, men han sang bare på engelsk. Blues på norsk var liksom litt corny. Men så kom Kåre og viste hvordan det skulle gjøres, sier poeten, som traff Virud da de begge puslet med oversettelser av Bob Dylan til norsk. Vold ga ut boka «Damer i regn» (1977) og seinere albumet «Stein regn» (1981) - med Kåre Virud og Telemark Blueslag.

Vold har skrevet et dikt til jubilanten, «Gaustatoppen glitrer», som vi har fått lov til å sitere fra:

SAMMEN IGJEN: Telemark Blueslag stilte på scenen for første gang siden 1985 for å hedre bandmedlem Kåre Virud. Fra venstre: Jørn Pedersen, Jens Haugen og Øyvind Moen.
SAMMEN IGJEN: Telemark Blueslag stilte på scenen for første gang siden 1985 for å hedre bandmedlem Kåre Virud. Fra venstre: Jørn Pedersen, Jens Haugen og Øyvind Moen. Vis mer

«Nå er det bursdag for han Kåre.
Virud så få'ru se
han som satte bluesen
på norgeskartet med
og gjorde Notodden til Memphis
langt inni Telemark.
Snakk om stilig kompis
som kan mer enn å kjøre spark.

Det ha'kke no' å si
- det var Ellington som sa det
at hvis det ikke swinger
ska'ru bare la-bli med det
Vi bøyer oss i støvet,
vi kikker opp og hva får vi se:
Gaustatoppen glitrer
og det gjør Kåre Virud med!»

Blues på norsk Selvskreven var også Lars Saabye Christensen (60), forfatter og bandkompis i Norsk Utflukt. Også deres historie går tilbake til 70-tallet, da han hadde oversatt noen bluestekster som Virud hadde lyst til å synge.

- Hva er hemmeligheten hans?

- Han klarte å synge blues på norsk på en troverdig måte. Det som kjennetegner Kåre er ektheten og gitartonen, det personlige ekkoet. Det gjør ham annerledes. Han hadde fortjent et større publikum, mener Saabye Christensen, som sto for et høydepunkt da han framførte klassikeren «Gutta» (1991).

Outsider En av outsiderne i fankretsen er Tuva Livsdatter Syvertsen (30) vokalist i Valkyrien Allstars - som sang Viruds Oslo blues» fra 1992 a cappella lørdag kveld - også det et høydepunkt.

- Utgangspunktet mitt vokalt er faktisk blues. Jeg var stor fan av Kristin Berglund, og hun introduserte meg for Kåre. Du kan si jeg er en hemmelig beundrer, sier Syvertsen, som mener blues har klare fellestrekk med kveding.

Og der ble ringen sluttet. Kveding var den første bluesen i Norge!

Inspirerer - Og jubilanten, har han tenkt å gi ut plate igjen? Det er ni år siden Spellemann-vinner «Ild og vann»?

- Jeg har ingen konkrete planer om det. Platebransjen er en helt annen nå. Jeg har ikke tro på cd-formatet lenger. Men en sånn kveld - og gode tilbakemeldinger - inspirerer jo. Så det er ikke umulig, sier Virud og går tilbake til sin egen bursdagsfeiring.

A CAPPELLA: Tuva Livsdatter Syvertsen framførte «Oslo blues» a cappella til ære for Kåre Virud.
A CAPPELLA: Tuva Livsdatter Syvertsen framførte «Oslo blues» a cappella til ære for Kåre Virud. Vis mer
PÅ HJEMMEBANE: Notodden-bandet Spoonful of Blues i Bok & Blueshuset lørdag kveld.
PÅ HJEMMEBANE: Notodden-bandet Spoonful of Blues i Bok & Blueshuset lørdag kveld. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!