I kø for frosketiss

Og kanskje litt mandagsmagi. Harry Potter laget kø i dag tidlig.

 • Les intervjuet med Potter-oversetterTorstein Bugge Høverstad
 • Les nettmøtet med oversetteren
 • Da Harry kom til Hønefoss
 • Sjekk Harry Potter-ordboka

  En litt morgentrøtt funksjonær på vei til jobb i morgenminuttene i dag tidlig kunne slå fast at verden er sær.

  Harry laget nok en kø


  For det hadde dukket opp forunderlig mange 11-åringer med skoleuniformer i hovedstaden. Var det noe det nye høyrebyrådet hadde satt igang? Hvorfor var det så mange skumle barn i gatene? Men hva gjorde Gygrid, Albus Humlesnurr og til og med den utrolig overlegne og ekle Draco Malfang på Karl Johan, det hadde vel ikke de noe med?

  Jo da, det var magisk. Alle skulle selvfølgelig sikre seg et blodferskt eksemplar av den femte Harry Potter-boka. I dag 08.00 startet bokhandelen Norli i Oslo salget av «Harry Potter og Føniksordenen». De første kom halv åtte for å stille seg i køen.

  Vi møtte Helene (14), Cecile (14), Maria (10) og Oda (8) som hadde tatt turen helt fra Grimstad. De skulle skaffe seg et ferskt eksemplar, selv om Helene allerede har en god ide om hva som skjer med Harry i denne boka.

  - Jeg har lest nesten hele på engelsk, forteller hun, mens Oda har sett begge filmene uten å bli det fnugg redd, og mamma og pappa har lest en god del i bøkene for henne.

  - Harry Potter er kjempebra, er jentene enige om, selv om de er ganske trøtte.

  Mystisk stemning


  Og det var en riktig magisk mandags morgen, gatene var slimete, frostrøyk sto ut av munnene våre, disen lå tett som grøt mens det regnet små djevelunger.

  Men det hjalp ikke med noen trylleformularer mot køen som hadde vokst seg stor og stygg i morgentimene. Flere hundre barn og voksne sto i kø utenfor bokhandelen som arrangerte Harry Potter-frokost. De måtte vente på tur for sin magiske mandag.

  Helga har bydd på flere Potter-lekkasjer, men det var likevel ikke mangel på magi-sugne unger i køen. For det var bare et fåtall som var så heldige at posten for en gangs skyld sendte dem et puss i bokform allerede på lørdag, til forlagets store misnøye.

  Årets julegave


  Interessen har vært så stor, at forlaget Damm allerede for to uker siden måtte plusse på det opprinnelige opplaget på 120 000 med 25 000 ekstra eksemplarer, altså før den i hele tatt var lagt ut for salg. En gjennomsnittlig norsk roman trykkes i ofte 2000 eksemplarer, en storselger som «Fortsatt gift med Gro» trykkes i mellom 10 000 og 15 000 eksemplarer.

  I dag fikk barn i alle aldre se Harry i aksjon. På gata ble det arrangert flammesluking, mens Albus Humlesnurr fikk hjelp av en Harry Potter blant publikum til litt sedvanlig rumpeldunk. Gompene måpte og Dumlingene var heldigvis ikke å se, men Voldermort lurte i kulissene. Han fikk ikke ødelegge noe denne gangen. En liten snill trollmann klippet av snora til det aller helligste og inn stormet de.

  For vel inne i butikken lå mursteinen på 850 sider der og glimret. Små hender grabbet med seg eksemplar etter eksemplar, før de gikk inn i selve storsalen og fikk høre den norske oversetteret Torstein Bugge Høverstad lese fra den nye boka.

  Til frokost sto frosketiss og rosa og grønne hveteboller med innbakte åmer og mark på menyen.

VENTET PÅ HARRY:</B> Oda (8 år, til venstre) på åtte har både lest og sett filmene om Harry Potter. Med henne var Cecilie (14, nummer to fra venstre), Helene (14, i midten) og Maria (10).
<B>TROLLJENTE PÅ KOSTESKAFT:</B> I dag ble snora klippet. Inn stormet små og store trollmenn for å kjøpe den siste boka til om Harry Potter.
KØEN VOKSTE SEG LANG:</B> Minst like lang som tårnene på Galvort er høye og skjegget til Albus er langt.