I kok med Brad

BERGEN (Dagbladet): Av flere årsaker er det ikke vanskelig å spå Brad Pitt, denne gaven til Jennifer Aniston, et langt liv på lerretet.

Den beste er at Pitt tydelig er inne i en fin stim som skuespiller. I Guy Ritchies «Snatch» satte han en overfylt kinosal i godt humør, da filmen lørdag ble vist på Bergen Internasjonale Filmfestival.

  • Skal vi dømme etter de relativt få forestillingene vi får med oss av et tilbud på rundt 90 filmer fordelt på sju programmer, lever festivalen foreløpig opp til sine egne forventninger om publikumstilstrømning. Det må den, om den skal ha livets rett. En ting er en betimelig filmmønstring i årets kulturby Bergen, noe annet er å gjenta et ambisiøst prosjekt år etter år. Nå er Bergen en god kinoby, og Pitt gjorde en hederlig innsats for besøkstallene i helga. Som tateren Mickey varter han opp med ubetalelig engelsk språkføring i Ritchies kjedereaksjon av kriminelt hardtslående forviklinger omkring en diamant og ulovlig boksing. De som likte «Lock, Stock & Two Smoking Barrels» vil knapt føle seg snytt.
  • Stephen Daldry er en annen av flere deltakende briter i Bergen. Hans «Billy Elliot», om en liten gutts tornefulle vei mot balletten, har smeltet engelske hjerter og vil utvilsomt tø opp et internasjonalt publikum med typisk britisk miljø, humor og varme. Og «internasjonalt» er ellers et stikkord for hele festivalen. Slik må det også være. Et poeng for festivaler er å fremme film som ikke lett oppnår de store besøkstallene. På denne skal et juryprogram med egen pris hjelpe en vinner fram til kinodistribusjon. Blant de 12 kandidatene er «Sirkelen» av Jafar Panahi, Gulløve-vinner fra Venezia, som heldigvis allerede er kjøpt inn. Denne iranske skildringen av utstøtte kvinner er sterkt regimekritisk i sin lavmælte estetikk, umulig en enkel sak å få til i Iran. Panahi vil for noen være kjent fra barnefilmen «Den hvite ballongen», en av flere gode regissører fra den kanten. Iranere har det med å vinne priser.
  • Han slåss her med verdensnavn om oppmerksomheten. Som Alan Parker, på plakaten med «Engelen på det sjuende trinn» etter Frank McCourts suksess av en selvbiografi om en rå oppvekst i Irland. Parker har hittil hatt mindre hell med filmen. Så spørs det hva publikum vil si til Ang Lees («The Ice Storm») storslåtte «Snikende tiger, skjult drage», kinesisk 1500-talls-fekterballett med Michelle Yeoh og Yun Fat Chow - som om «The Matrix» var lagt noen århundrer tilbake i tid.

Ennå er vi så vidt i gang. Det eneste sikre med fortsettelsen er at verdenspremieren på «Blair Witch 2» blir en fullsatt seanse. Vi har tross alt vært utsatt for en såkalt «hype» før.

PITT PUNCH: Hardtslående Brad i ny film