I korte trekk

Denne nord-irske trioen hadde ikke en gang rukket å fullføre videregående skole da de platedebuterte med singelen «Jack Names The Planets» i 1994. Tim Wheeler (sang, gitar), Mark Hamilton (bass) og Rick McMurray (trommer) ble raskt kritikeryndlinger og radiofavoritter i Storbritannia, og fulgte opp med minialbumet «Trailer» senere samme år.

Men det var først med singlene «Kung Fu» (med bilde av United-spilleren Eric Cantonas famøse karatespark mot en tilskuer på coveret), «Girl From Mars» og «Goldfinger» at Ash virkelig slo i gjennom med sin spretne og ungdommelige punkpop. Da det «ordentlige» debutalbumet «1977» kom i 1996, var den et friskt alternativ til mye av den likelydende britpop'en som herjet listene både her hjemme og ute i verden. Ash kalte platen for «1977» fordi det var året da filmklassikeren «Star Wars» ble vist for første gang, og platen innledes da også med en sampling fra filmen.

I 1997 fikk bandet en ny hit med singelen «A Life Less Ordinary» fra soundtracket til filmen med samme navn, og fikk også et fjerde medlem, gitaristen Charlotte Hatherley. Hun er aktivt med også på låtskriverfronten på bandets seneste album «Nu-Clear Sounds», som viser Ash fra en hardere og mørkere side.

19. mai 1998 ga Ash sitt bidrag til fred i hjemlandet Nord-Irland. I Belfast, sammen med U2, spilte gruppa en støttekonsert for fredsavtalen, og det var på denne konserten at fredsprisvinnerne David Trimble og John Hume håndhilste på hverandre for første gang. - Jeg, vi og alle ungdommer er påført skader gjennom krigen. Jeg håper vi er den siste generasjonen som får lide, sa frontfigur Tim Wheeler etter konserten, som samlet tusenvis av katolske og protestantiske ungdommer.

Ash har spilt fire ganger i Norge, senest på Rockefeller i Oslo 10. februar 2002. Mest baluba ble det da bandet var et av trekkplastrene på Quartfestivalen i Kristiansand i 1996, og etter eget utsagn raserte et hotellrom. Hotellet hadde på forhånd fjernet TV-en fra guttenes rom, og bare en lampe ble knust. - De oppførte seg helt eksemplarisk, og beklaget det hele da de dro, uttalte salgsdirektøren ved hotellet etterpå.