I korte trekk:

The Cardigans er det indie-bandet fra Sverige som har gjort det skarpest ute i verden på 90-tallet. Bandet kommer fra Malmö, og består av Nina Persson (sang), Peter Svensson (gitar), Magnus Sveningsson (bass), Lars Olof Johansson (keyboards) og Bengt Lagerberg (trommer).

Debutalbumet «Emmerdale» plasserte The Cardigans i kategorien «lett og luftig popmusikk», og låtene holder seg i et halvakustisk, i blant jazzinspirert, landskap med nikk til artister som Nick Drake og Everything But The Girl. «Rise And Shine» ble den store hiten fra platen. Mer av det samme var å finne på oppfølgeren «Life», hvor The Cardigans også introduserte en ny øvelse: Easy listening-versjoner av Black Sabbath-låter. Flere av bandmedlemmene har bakgrunn fra diverse metallband, noe som forklarer Sabbath-opphenget.

Det store, internasjonale gjennombruddet kom med singelen «Lovefool», som ble sluppet i forkant av tredjealbumet «The First Band On The Moon». Den ble den store hiten fra den moderne filmversjonen av «Romeo & Juliet», og ble gjenutgitt som single senere.

Utviklingen i retning av et noe dystrere og mer innadvendt sound som var merkbar på «The First Band On The Moon» fortsatte på 1998-utgivelsen «Gran Turismo». Her tar også bandet i bruk trommeloops og eksperimenterer mer med moderne lydbilder.

Videoen til «My Favourite Game», den første singelen fra «Gran Turismo», ble først forbudt og siden sensurert av MTV både i England og USA.

I 1999 får The Cardigans en ny kjempehit med den gamle Talking Heads-låta «Burning Down The House», hvor Nina sunger duett med Tom Jones.