Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trump og coronaviruset

I krig med sine egne

Det stabile geniet Donald Trump gir ekspertene hodepine med sine hjemmesnekrede teorier om coronaviruset.

FRUSTRERT: En av Trumps fremste helsefaglige rådgivere, Anthony Fauci, leder av National Institute of Allergy and Infectious Diseases, sier han prøver så godt han kan å rette opp Donald Trumps feilinformasjon, men lykkes ikke alltid. Forleden måtte han gripe inn og irettesette presidenten på direkten. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix
FRUSTRERT: En av Trumps fremste helsefaglige rådgivere, Anthony Fauci, leder av National Institute of Allergy and Infectious Diseases, sier han prøver så godt han kan å rette opp Donald Trumps feilinformasjon, men lykkes ikke alltid. Forleden måtte han gripe inn og irettesette presidenten på direkten. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Spredningen av coronaviruset i USA er eksplosiv. De største millionbyene i landet er underlagt strenge lokale tiltak, helt etter europeisk modell; helsevesenet kneler og økonomien krakker. Det er mer enn nok å gjøre for presidenten i Det hvite hus, om han ikke personlig skal ta på seg ansvaret for å finne en kur mot coronaviruset.

SKIFTET: På en pressekonferanse mandag 23. mars hadde president Trumps holdning til coronapandemien endret seg. Video: CNN Vis mer

Men det stopper ikke Trump fra å prøve.

Trump er ikke kjent for å ha all verdens respekt for vitenskap, men i de siste ukene har han opparbeidet seg en forbløffende kunnskap om hva som skal til for å stanse spredningen og finne en kur.

Den nye innsikten forteller han om villig vekk på direktesendte pressekonferanser, omgitt av helsetopper, forskere og annen fagekspertise. Steinansiktene deres har vitnet om at det er en kraftanstrengelse å holde kjeft.

Men til slutt sprakk maska til Anthony Fauci (79), immunologen som leder Det nasjonale instituttet for allergi og smittsomme sykdommer i USA. Han er en av presidentens fremste helsefaglige rådgivere i kampen mot coronaviruset og en legende på området etter sin nøkkelrolle i innsatsen mot hiv/aids.

KRITISK: Donald Trump lover at mer hjelp var på vei for stater som lider av en kritisk mangel på medisinsk utstyr, sykehussenger og testanlegg. Video: AP. Vis mer

På direkten begynte Faucis munnvik å vibrere, og han måtte til slutt dekke ansiktet med hånda for å skjule et flir. Like etter skjedde det utenkelige; Fauci motsa presidenten på direkten etter at Trump enda en gang hadde sagt han hadde stor tro på at en malariamedisin kunne virke mot corona. Fauci advarte mot å gi folk falske forhåpninger og pekte på at resultatene så langt var basert på anekdotiske bevis og var høyst usikre. Trump blåste av advarselen:

«Jeg er en smart fyr. Jeg har en god følelse.»

Igjen tok Fauci ordet: «Presidenten har optimistiske følelser. Men som forsker, baserer jeg meg på fakta og forskning, ikke følelser.»

Landets fremste smittelege hadde fått nok, og i et oppsiktsvekkende intervju med Science Magazine søndag sier han at han gjør så godt han kan med å rette opp Trumps feilinformasjon, men spør retorisk:

«Hva kan jeg gjøre? Jeg kan jo ikke hoppe foran mikrofonen og dytte ham av podiet».

Trumps måte å lede på har vist seg overraskende motstandsdyktig i fredstid, men ettersom krisa vokser, sprer frykt og rammer millioner, kan han ikke lenger skylde på mediene for dårlige nyheter. Selv Fox News har vært kritiske til hans håndtering denne uka, noe som knapt har skjedd før i Trumps presidentskap. Det utløste en furten tweet om at Fox News også var i ferd med å bli «politisk korrekt».

Det siste landet trenger i krisetid er et selverklært geni som sår tvil om faglige råd, lanserer sine egne teorier og gir falskt håp. Hans oppgave er å lede; samle de beste kreftene og ta beslutninger på grunnlag av den beste informasjonen tilgjengelig. USA har nok av helsefaglig ekspertise, selv om helsevesenet er mangelfullt. Flere trekker parallellen til Barack Obamas håndtering av Ebola-krisen, hvor Obama satte en jurist til å lede arbeidet, fordi målet var å ta til seg ekspertenes råd, ikke motsi dem og trumfe gjennom egne teorier.

Det er en utfordrende balansegang for flere statsledere. Fagekspertisen er ikke alltid enig, selv ikke den som er satt til å gi regjeringen råd, og til slutt hviler ansvaret på den politiske ledelsen. Inntil videre har ikke Erna Solberg kommet med egne teorier om coronaviruset. Det lengste hun har strukket seg til er å avsløre at hun til vanlig spiser mye blåbær for å holde seg frisk. Men hun hevder ikke at det hjelper mot coronasmitte.

KJEFTER: Donald Trump ble presset om hvorvidt malariamedisin kan brukes til å behandle coronasyke. Så raste presidenten mot en fremmøtt journalist. Video: AP / Foto: AFP Vis mer
Hele Norges coronakart