I kveld døren inspektør

LONDON (Dagbladet): Teater med relativt stor T. Opplevelser for de vise og de ansvarsfulle. Det samme er opera og klassisk litteratur. Nei, forresten. Disse tre noble kunstformene har lite å stille opp med, blant annet mot oss A-kulturløse.

Vi som ikke har Hedda og Hamlet under huden, men «Mannen med kofferten», Kojak, Gullguttene, Jason King og Derrick - og syns Harry Klein fortsatt er stor.

  • I kveld klokka 21.00, Knut Olsen-tid, skrur vi verden av igjen. Vi skal ha rødvinsro i stua. Sjølsagt burde årsaken til dette middelklasseritualet vært presidentvalget i Disneyland, men dessverre. Saken har en langt alvorligere undertone, en inspektør skal dø i beste sendetid. Historien om et varslet tv-mord etter 33 episoder og 81 drap.Vel. Egentlig sovnet antihelten inn i fjor høst. Det var da siste bok om inspektør Morse utkom, forfatter Colin Dexter tok der livet av detektiven mellom krimpermene i «The Remorseful Day».
  • De nakne fakta om tv-serien om Morse viser at om lag en milliard mennesker i 200 land har hatt en eller flere nære inspektøropplevelser. Britiske aviser har siden siste innspillingsdag vært fulle av historier om denne sorgens tv-kveld. Men sånn har det ikke alltid vært. De som kan kommersielt tv, ristet på ratinghodene da det ble klart at Colin Dexters bøker skulle dramatiseres. Det kunne da aldri bli noe annet enn en kultserie for de få, mente de. Men hurra meg rundt som disse med TV3-hjerner tok feil. Inspektør Morse ble en suksess. Mot alle odds.
  • Fordi Morse kjører klassisk britisk bil. Han overholder fartsgrensa, han liker stillhet, modne damer og en dram for mye. En melankolsk gentleman fra Oxford. Med sans for opera, pub og kryssord.Den første Morse-episoden ble vist 6. januar 1987, under tittelen «De døde i Jeriko». I Norge har også Morse vært noe å følge med på, en motvekt mot egenprodusert lisenshygge.
  • Skuespilleren John Thaw er han som hele tida har gitt bokhelten Morse et godt ansikt. Årsaken til at Morse har klart å holde på seerne, tillegges nettopp Thaw, og hans nære og gode samspill med Kevin Whateley, assistent Lewis. Kvalitet er et bra stikkord. Tv-manus til den første episoden ble laget av Anthony Minghella, som seinere fikk Oscar for «Den engelske pasienten».John Thaw ble nylig ble spurt om et favorittøyeblikk fra serien. Det var «den dagen Morse bød på en runde».Skål, inspektør, og takk for alt.