Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I kveld kan du se Brian Eno remikse, live på scenen

Velger musikken på Punkt-festivalen i Kristiansand.

REMIKSER: Brian Eno er kunstnerisk gjest og kurator for årets Punkt-festival i Kristiansand. I kveld driver han live remiksing på scenen i kulturhuset Kilden. Foto: Reuters/Scanpix
REMIKSER: Brian Eno er kunstnerisk gjest og kurator for årets Punkt-festival i Kristiansand. I kveld driver han live remiksing på scenen i kulturhuset Kilden. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Litt av en åpningsdag på årets Punkt-festival: Ved 23-tida i kveld går legenden Brian Eno på scenen i Kristiansands nye storstue, Kilden.

Eller scene og scene, fru Blom, det er snarere snakk om en slags scene/studio-hybrid, og Eno skal ikke holde noen ordinær konsert. I stedet skal han bedrive live remiksing av musikk som er blitt spilt på hovedscenen like før. Publikum får høre Enos spontane nytolking av den nettopp avsluttede konserten med komikeren og musikeren Reggie Watts, et stykke øyeblikkskunst med digitale og elektroniske hjelpemidler.

Nettopp live remiksing er et av kjernekonseptene til Punkt. Eno, legendarisk musiker fra Roxy Music og en lang rekke solo- og samarbeidsprosjekter, samt en av verdens mest ettertraktede produsenter, er årets artist in residence og kurator for en festival med kompromissløst kvalitetsfokus, mest på elektronisk improvisasjonsmusikk, sampling og altså remiksing. Et scoop.

programmet til den åttende Punkt-festivalen i rekken finner man Eno-favoritter som S.C.U.M., Three Trapped Tigers, Reggie Watts og Múm.

PUNKT DRIVES av Jan Bang og Erik Honoré, to av Norges ledende musikere på feltet. En av deres hyppige musikalske samarbeidspartnere er den tidligere Japan-vokalisten David Sylvian, som var fjorårets kreative husgjest og kurator på festivalen. Bang og Honoré skal også remikse, sammen med de musikalske samarbeidsprtnerene Arve Henriksen og Eivind Aarset.

Det er et horisontalt og samtidig eksklusivt nettverkspreg over det hele.

Eno ble for eksempel hanket inn etter at Bang møtte ham bak scenen på en spillejobb med trompetisten Jon Hassell. I 2010 var Led Zeppelin-bassist John Paul Jones innom, i et samarbeid med den norske improvisasjonsgruppa Supersilent som fortsatte også etter festivalen.

PUNKT ER på mange måter prototypen på det som i allerede noe forslitt bransjeterminiologi kalles en boutiquefestival: Et kompakt kvalitetsarrangement, gjerne med mer tydelig definerte musikalske rammer enn de store massemønstringene, arrangert i en by, med enkel tilgang på ordentlig overnatting og god mat og drikke for et kresent og mer modent festivalpublikum.

Kristiansand har allerede sett én slik festival i sommer, med den tidligere Quart- og Hove-nøkkelmannen Toffen Gunnufsens nye konsept, Supersonic Kilden. Et kvalitetsarrangement, men ingen suksess målt i antall solgte billetter.

For Punktfestivalen ser det etter alle solemerker bedre ut. Fjorårets festival var utsolgt, og selv om det neppe skjer når man nå har flyttet fra Agder Teater til dobbelt så store Kilden, har arrangøren ryggdekning gjennom økonomisk støtte fra blant andre EUs kulturprogram og Norsk kulturråd.

Mens Punkt byr på samtidsmusikk med tydelig tilholdssted i den utvidede popkulturen, er nok Ultimafestivalen i Oslo i manges øyne selve inkarnasjonen av samtidsmusikk på sitt mest utilgjengelige. Også Ultima åpner i dag, etter en tjuvstart i går med en markering i av hundreårsdagen for John Cages fødsel.

Men er egentlig Ultima så krevende?

Det kan i det minste virke som om festivalen jobber aktivt for å bryte ned de mest klisjéaktige fordommene mot egen posisjon, blant annet ved å by på artister som Diamanda Galas, tidligere Kraftwwerk-medlem Karl Bartos, og norske Jaga Jazzist, som fortsetter sitt samarbeid med Britten Sinfonia.

REMIKSES: Like etter at Reggie Watts avslutter sin konsert i Kristiansand i kveld, går Brian Eno på scenen for å remikse konserten. Foto: Reggiewatts.com
REMIKSES: Like etter at Reggie Watts avslutter sin konsert i Kristiansand i kveld, går Brian Eno på scenen for å remikse konserten. Foto: Reggiewatts.com Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media