I kveld skal Kristoffer Joner skremme amerikanerne

Norsk horror til nerdefest.

||| I kveld setter tusenvis av mer eller mindre liksminkede amerikanske horrornerder kursen mot kinosalene - og flere av dem har tenkt til å se Kristoffer Joner knekke fingeren på sin mors lik.

Filmen «Skjult» («Hidden» på engelsk) skal nemlig settes opp på 34 saler i 31 amerikanske storbyer - fra Florida via New York til Los Angeles. Det skjer fordi filmen er én av åtte filmer som skal vises under festivalen Horrorfest.

- Det er selvfølgelig veldig artig. Som oftest når europeisk film vises i USA handler det om veldig smale ting, så det er utrolig tøft å få vise en film til et publikum som er veldig vant med denne sjangeren, sier regissør Pål Øie til Dagbladet.no.

Forventer godt salg«Skjult» hadde norgespremiere i april i fjor, fikk terningkast fire av Dagbladets anmelder, og ble sett av 85 000 mennesker på kino. Det er et brukbart tall - men som «Død snø» har vist tidligere, har norske sjangerfilmer i thriller/horror/slasher-segmentet også et potensielt nisjepublikum i utlandet.

Horrorfest arrangereres av After Dark Films, som kjøpte de amerikanske rettighetene til «Skjult» etter å ha sett den på markedet under Cannes-festivalen.

I mars skal den ut på dvd i USA - og regissøren sier det forventes høye salgstall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er veldig spent på hvordan den blir mottatt. «Skjult» har nok en grunnstemning og en tone som gjør at den skiller seg fra en del andre filmer i sjangeren, mener Øie.

HorrormenighetDen amerikanske horrorfansen er kjent for å være en krevende og kresen gjeng, som gir klart uttrykk for sine meninger.

- Kommer du nå til å sitte oppe for å følge med på hva folk sier om «Skjult» på Twitter og filmblogger?

- Hehe, nei. Selv om jeg må si det er fantastisk å se hvilken menighet som holder på med dette, og hvilket liv det er på nettet - med bloggere fra Japan til Mexico.

Øie, som også lagde «Villmark», skriver nå på et nytt manus, og det er neppe noen ulempe å få vist «Skjult» rundt i verden om han har ønsker om å komme seg utenlands for å lage film. Det er imidlertid ikke fremst i hans tanker.

- Selvfølgelig vil jeg ha følere der ute, men mitt utgangspunkt er her hjemme. Det gir særpreg at en historie som dette er spilt inn i et norsk miljø, sier han.