I live - tross alt

LONDON (Dagbladet): Depeche Mode har overlevd heroinmisbruk, turnéhelvete og musikalske døgnfluer. Nå gir synthpop-heltene ut et samlealbum med singlene fra 1986 til 1998.

- Helt siden vi lagde «Black Celebration» i 1986, har jeg sagt at det er lite sannsynlig at vi kommer til å gi ut flere plater. Likevel har de fortsatt å poppe ut, forteller låtskriver Martin Gore. Han sitter tilbakelent i sofaen sammen med keyboardist Andy Fletcher. Svartkledde og sarkastiske som alltid, men noen år eldre og noen lag makeup lettere enn da de startet karrieren i England i 1980. I dag har Depeche Mode solgt 30 millioner album og gitt ut 38 singler, hvorav 21 befinner seg på bandets andre singelsamling. Ikke mindre enn fire år sammenhengende har synthpop-spesialistene tilbrakt på singel-hitlistene.

Nedkjørt

Depeche Mode er på turné for første gang på fem år. Men Norge får ikke besøk. Under bandets forrige turné var vokalist Dave Gahan totalt nedkjørt på heroin, Alan Wilder forlot gruppa, og Fletcher og Gore vurderte å legge opp.

- Det var galskap. Vi turnerte oss fullstendig i hjel. Selv de to gospelsangerne vi hadde med ble innlagt på sykehus, og de var pliktoppfyllende kristne jenter. Det sier vel sitt om turneen, mener Gore.

Uthvilte

- Hva gjør dere annerledes denne gangen?

- Vi skal bare turnere fram til jul, og så får vi se om vi orker mer. Sist gang var vi 15 måneder i studio for så å dra rett på en 14 måneder lang turné. Vi var utslitt allerede før turneen startet. Pressen har fokusert voldsomt på narkotikaproblemene til Dave, men han var ikke den eneste som hadde problemer. Alle havnet på et eller annet tidspunkt på sykehus, sier Andy.

Takket for seg

- Vurderte dere noen gang å skifte vokalist?
- Vi prøvde å få Sammy Hagar i Van Halen til å ta over, men han var ikke interessert, sier Gore og legger til at problemstillingen er latterlig.

- Jeg har aldri skjønt hvordan enkelte band skifter vokalist og fortsetter som om ingenting har skjedd. Dave har en så spesiell stemme at det ville vært slutten på Depeche Mode dersom han forsvant. Men selv om Dave Gahan fortsatte, besluttet den tidligere så trofaste Alan Wilder å takke for seg etter forrige turné.

- Han påsto at han ikke fikk nok respekt for det han gjorde, noe jeg mener er helt feil. Jeg synes han forlot bandet for tidlig. I et bra band kan ikke alt være fint hele tida, sier Fletcher, og legger til at nettopp bandets høye rockefaktor har solgt ut alle turnébillettene. Folk kommer for å se om Depeche Mode fremdeles er i live.