UNN DEN STORE: Unn Søiland Dale omgitt av strikkeplagg til hverdag og fest i 1980. Marius-mønsteret er Norges mest strikkede genser. Nå brukes mønsteret på alt fra gensere til one-piece, pledd og puter. Marit Bjørgen og Fred Børre
Lundberg kalte opp sin førstefødte etter denne genseren. Unn fikk 100 kroner for oppskriften. FOTO: NTB SCANPIX
UNN DEN STORE: Unn Søiland Dale omgitt av strikkeplagg til hverdag og fest i 1980. Marius-mønsteret er Norges mest strikkede genser. Nå brukes mønsteret på alt fra gensere til one-piece, pledd og puter. Marit Bjørgen og Fred Børre Lundberg kalte opp sin førstefødte etter denne genseren. Unn fikk 100 kroner for oppskriften. FOTO: NTB SCANPIXVis mer

I løpet av 50 år formet Unn Søiland Dale moteverdenen

Eventyret på rundpinner.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

1000 håndstrikkersker i Distrikts-Norge leverte utsøkt håndstrikk og stjal showet hos Dior, Castelbajac og Givenchy. Lillunns unike strikkemote ble båret av alt fra kongelige og Hollywood-kjendiser til rockestjerner. I dag ville hun fylt 90 år og feires med utstillingen «Ull tar gull, igjen!», som vises i Oslo fra 14. til 20. april.

Unn kunne strikke før hun gikk stødig og snakket reint og hadde en betydelig strikkeproduksjon på CV-en før skolestart. Hun ble strengt oppdratt og bar preg av at faren nok ønsket seg en sønn. Det kom til nytte seinere i livet, da Unn møtte kjønnshindre, som hun erfarent håndterte. Strikking hadde ikke høy status.

Det var en «kvinnesyssel» og «tidtrøyte». Da hun startet sin bedrift i 1954 var kvinners vei til anerkjennelse og kommersiell suksess enda mye lengre enn i dag. Derfor er historien om Lillunn både viktig industri-, kultur-, kunst- og kvinnehistorie.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn