Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

I løpet av 50 år formet Unn Søiland Dale moteverdenen

Eventyret på rundpinner.

UNN DEN STORE: Unn Søiland Dale omgitt av strikkeplagg til hverdag og fest i 1980. Marius-mønsteret er Norges mest strikkede genser. Nå brukes mønsteret på alt fra gensere til one-piece, pledd og puter. Marit Bjørgen og Fred Børre
Lundberg kalte opp sin førstefødte etter denne genseren. Unn fikk 100 kroner for oppskriften. FOTO: NTB SCANPIX
UNN DEN STORE: Unn Søiland Dale omgitt av strikkeplagg til hverdag og fest i 1980. Marius-mønsteret er Norges mest strikkede genser. Nå brukes mønsteret på alt fra gensere til one-piece, pledd og puter. Marit Bjørgen og Fred Børre Lundberg kalte opp sin førstefødte etter denne genseren. Unn fikk 100 kroner for oppskriften. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

1000 håndstrikkersker i Distrikts-Norge leverte utsøkt håndstrikk og stjal showet hos Dior, Castelbajac og Givenchy. Lillunns unike strikkemote ble båret av alt fra kongelige og Hollywood-kjendiser til rockestjerner. I dag ville hun fylt 90 år og feires med utstillingen «Ull tar gull, igjen!», som vises i Oslo fra 14. til 20. april.

Unn kunne strikke før hun gikk stødig og snakket reint og hadde en betydelig strikkeproduksjon på CV-en før skolestart. Hun ble strengt oppdratt og bar preg av at faren nok ønsket seg en sønn. Det kom til nytte seinere i livet, da Unn møtte kjønnshindre, som hun erfarent håndterte. Strikking hadde ikke høy status.

Det var en «kvinnesyssel» og «tidtrøyte». Da hun startet sin bedrift i 1954 var kvinners vei til anerkjennelse og kommersiell suksess enda mye lengre enn i dag. Derfor er historien om Lillunn både viktig industri-, kultur-, kunst- og kvinnehistorie.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?