I løpet av 50 år formet Unn Søiland Dale moteverdenen

Eventyret på rundpinner.

UNN DEN STORE: Unn Søiland Dale omgitt av strikkeplagg til hverdag og fest i 1980. Marius-mønsteret er Norges mest strikkede genser. Nå brukes mønsteret på alt fra gensere til one-piece, pledd og puter. Marit Bjørgen og Fred Børre
Lundberg kalte opp sin førstefødte etter denne genseren. Unn fikk 100 kroner for oppskriften. FOTO: NTB SCANPIX
UNN DEN STORE: Unn Søiland Dale omgitt av strikkeplagg til hverdag og fest i 1980. Marius-mønsteret er Norges mest strikkede genser. Nå brukes mønsteret på alt fra gensere til one-piece, pledd og puter. Marit Bjørgen og Fred Børre Lundberg kalte opp sin førstefødte etter denne genseren. Unn fikk 100 kroner for oppskriften. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1000 håndstrikkersker i Distrikts-Norge leverte utsøkt håndstrikk og stjal showet hos Dior, Castelbajac og Givenchy. Lillunns unike strikkemote ble båret av alt fra kongelige og Hollywood-kjendiser til rockestjerner. I dag ville hun fylt 90 år og feires med utstillingen «Ull tar gull, igjen!», som vises i Oslo fra 14. til 20. april.

Unn kunne strikke før hun gikk stødig og snakket reint og hadde en betydelig strikkeproduksjon på CV-en før skolestart. Hun ble strengt oppdratt og bar preg av at faren nok ønsket seg en sønn. Det kom til nytte seinere i livet, da Unn møtte kjønnshindre, som hun erfarent håndterte. Strikking hadde ikke høy status.

50
%
RABATT

BLACK WEEK

BLACK WEEK

Halvår
39 kr/pr. mnd
Totalt 234kr/for 6 mnd
Få 50% rabatt nå

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer