Du leser nå Dagbladet Pluss

I løpet av bare ti år ble de Danmarks største arkitektur-suksess

Bjarke Ingels Group er blitt en global aktør.

EN KVART PYRAMIDE: Dette bygget lengst vest på Manhattans 57. gate, med utsikt mot Hudson-elva, er krysningen mellom en københavnsk bygård og en skyskraper, en «courtscraper». Foto: JIM HENDERSON
EN KVART PYRAMIDE: Dette bygget lengst vest på Manhattans 57. gate, med utsikt mot Hudson-elva, er krysningen mellom en københavnsk bygård og en skyskraper, en «courtscraper». Foto: JIM HENDERSONVis mer

Vil du jobbe som arkitekt, må du tåle juling. Du må være forberedt på at verden der ute ønsker å lage «pulled pork» av det du skaper. Vi hører ofte forfattere og kunstnere klage over hvor fælt de har det i vår brutale, materialistiske verden, men de lever tross alt i et temmelig lukket økosystem, der de frambringer og perfeksjonerer sine gaver til menneskeheten. Det er først når mesterverkene er ferdige at glefsende kritikere og en likegyldig allmennhet går sammen om å bryte ned det skapende geniet.

En arkitekt, derimot, får sjelden vist fram sin byggekunst på samme vis. Det skyldes at omverdenen krever å få et ord med i laget på et mye tidligere stadium.

Arkitekturen blir til gjennom å bryne seg mot en rekke interesser som er mindre opptatt av visuell skjønnhet enn av lønnsomhet og at arkitekturen funker på samme måte som man forventer at en heis funker. Dette kan man synes er urettferdig, men tøff skitt, som det heter på utenlandsk: vil du bli kunstner, kjør på, ta den smale kjerreveien til venstre der borte, og lykke til. [bilde= 1, right, eight]

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.