I Love New York

Troverdig oppvekstskildring om New York på 1980-tallet.

FILM: Det finnes fortellermessig eminente filmer. Det finnes filmer som er teknisk enestående. Og filmer som er bygget etter gjennomtenkte spenningskurver, der målet er underholdning alene. Og så finnes det filmer som dette, filmer som er laget kun fordi filmskaperen ønsker å fortelle sin historie. Fordi den føles viktig. Og hvis for ingen andre, så iallfall for ham selv.

«A Guide to Recognizing Your Saints» er filmatiseringen av Dito Montiels egen biografi om å vokse opp i Queens på begynnelsen av 1980-tallet. Den gang sommeren var heit, og da sex, dop og rock’n’roll lå i lufta. Vi følger en guttegjeng på fire gjennom noen skjellsettende uker i deres liv. Og vi følger en voksen manns tilbakeblikk på hva som var, og hva som hadde skylden i det som er. «A Guide to …» er så absolutt ikke feilfri. Debutantregissør Dito Montiel er tydelig inspirert av Spike Lee, og at han har fått produksjonsstøtte gjennom Sundance-instituttet, er heller ikke overraskende. Samtidig vakler Montiel i de filmtekniske valgene. De håndholdte kamerabevegelsene blir i overkant masete, og jump cutsene i overkant mange. Historien er heller ikke fullendt, og i forhold til biografien skulle jeg gjerne sett at filmen var halvtimen eller timen lengre. For eksempel er Ditos musikk-karriere og punkscenene i New York fullstendig utelatt. På den andre siden spruter filmen av fortellerglede, og maler et meget troverdig bilde av New York, med sine brune mursteinsbygg, diners, branntrapper, spesielle karakterer og små byer i byen.

Personene vi møter framstår meget troverdige, og Shia LaBeouf som spiller hovedrollen, viser at han faktisk er den skuespilleren han har fått rykte på seg i Hollywood for å være. Prestasjonen hans er med andre ord langt ifra den vi så i effektorgien «Transformers». Men til tross for at «A Guide to …» er en karakterstyrt film, er det ikke skuespillerprestasjonene alene som gjør dette til en liten severdighet. Det er filmskaperens evne til å plassere oss i New York på 1980-tallet, og inn noen uker i livene til en vennegjeng med forskjellige skjebner og drømmer.