I mannens verden

Cristopher Grøndahl ønsker å nyansere mannsrollen i sin kritikerroste debut «Den sjette søvn». Opplevelsene fra førstegangstjenesten på Andøya lå og ulmet i nærmere ti år før de fikk sin rette litterære form i 1998.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hovedpersonen Jacob Wankelberg er soldat i sjette generasjon, og beveger seg gjennom militæret, kjærlighet og kunstneriske ambisjoner i en roman som først var tenkt som et filmmanus. Debutforfatter Grøndahl har fra før to filmmanus liggende i skrivebordsskuffen, og han er glad for at han ikke har debutert før han fant sitt endelige formspråk og uttrykk.

- Militærskildringene i boka er hentet fra egne opplevelser av vernepliktstida på Andøya i 1989. Der møtte jeg en helt annen virkelighet, der din verdi som mennneske blir vurdert etter helt andre kriterier, sier Grøndahl.

Flere synsvinkler

I nyromanens tradisjon beveger Grøndahl seg fra første til andre og tredje person uavhengig av tid og sted, og uten en klar atskillelse av fortellere og historier.

- Dette var den eneste måten jeg kunne ha formidlet historien og opplevelsene mine. Boka er et slags riff i bevisstheten til hovedpersonen. Jeg har prøvd å beskrive hvordan det er akkurat nå i hukommelsen, jeg utforsker sinnets måte å orientere seg på. Logikken i historien er dermed emosjonell, ikke kronologisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer