I massemorderens hjerne

I dag skal jeg vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Noen håper at jeg kan belyse tilregnelighetsspørsmålet. Det kan jeg ikke.

UPOLITISK? «Ingen med vettet i behold vil mene at Hitlers eventuelle kliniske galskap gjør nazismen og dens massedrap til upolitiske handlinger, «til en slags naturkatastrofe», som noen har sagt om Breivik,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Bjørn Langsem
UPOLITISK? «Ingen med vettet i behold vil mene at Hitlers eventuelle kliniske galskap gjør nazismen og dens massedrap til upolitiske handlinger, «til en slags naturkatastrofe», som noen har sagt om Breivik,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En nevrotiker. På grensen av det psykotiske. Med et messiaskompleks. Schizofrene tendenser. Det er ikke Anders Behring Breivik som beskrives. Beskrivelsene er hentet fra en rapport som ble utarbeidet av psykoanalytikeren Walter Charles Langer i 1943, og de omhandlet den tyske diktatoren Adolf Hitler.

I et forskningsarbeid fra 2007 har Frederick L. Coolidge, Felicia L. Davis og Daniel L. Segal kommet med en annen diagnose. Deres hypotese? At Hitler led av schizofreni. Paranoid schizofreni. Du leste riktig: det er samme diagnose som den Breivik fikk av de første sakkyndige. Hypotesen begrunnes med at Hitler forestilte seg å være forfulgt - av sin misfornøyde far, av dem som ikke anerkjente «talentene» hans, av jødiske motstandere - og at han også hadde omfattende forestillinger om sin egen storhet - fantasier om ubegrenset suksess og anerkjennelse, «profetier». Coolidge, Davis og Segal nevner også både narsissistisk og paranoid personlighetsforstyrrelse som mulige diagnoser.

Paranoid schizofreni. Samme diagnose har blitt gitt til flere terrorister: David Copeland, Ted (Unabomber) Kaczynski og Zacarias Moussaoui.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer