I «Mongoland» går alle ting an

Stavanger har sitt eget filmmiljø. Hvor alle kjenner alle og kortfilm kan bli spillefilm.

DET STÅR ET KOR på Sola flyplass og synger svenske drikkeviser. En ung mann som oser av flyskrekk blir slept opp en trapp av bestekameraten. Bestekameraten klabber til ham midtveis i trappa:

- Du er faen ikke verdt det, hvis ikke du kan gå opp disse trappene en gang!

Velkommen til «Mongoland», regissør Arild Østin Ommundsens (30) spillefilmdebut. Et prosjekt hvor alle involverte kjenner hverandre og hvor skuespillerne bruker sine egne navn på rollefigurene.

KORT SAGT GÅR handlingen ut på at Pia har vært hjemme til jul for å gjenforenes med kjæresten Kristoffer, etter at hun har vært et halvt år i utlandet. Men Kristoffer er som sunket i jorden, og i sin leting etter ham møter vi et knippe mennesker som er mer eller mindre, men mest mindre , fornøyde med tilværelsen. Lille julaften skal alle på den tradisjonelle festen hos Gro Elin (Gro Elin Hjelle, regissør Arilds samboer) , en fest som skaper furore i livet til flere av karakterene. Filmens reddende engel er selveste julenissen, som i begynnelsen er noe oppgitt over at folk ønsker seg feil ting til jul.

- Vil du lage film, så du lage film, sier Arild.

- Det er kanskje forskjellen mellom oss og mange folk i Oslo: Vi gjør det bare. Fordi vi synes det er så gøy. Vi tenkte først at vi skulle lage en sånn Dogme-film for å være mer i tiden, men vi slo det fra oss. Hvorfor skulle vi legge begrensninger på oss selv? Vi har jo begrensninger! Vi har fire lamper og et kamera. Skulle vi kuttet ut to av lampene da? spør Arild.

ETTER AT BESTEVENNEN Pål Jackman (32) vant kortfilmfestivalen for beste film i 1998, var det Arilds tur til å motta samme pris i fjor. I mellomtiden har Jackman fått masse penger og flyttet til Oslo for å lage film av Erlend Loes manus «Detektor».

- Jeg var på audition på «Detektor», men fikk ikke rollen. Da gikk det opp for meg at «faen, nå er Pål blitt profesjonell», sier Vegar Hoel (26), en av hovedrolleinnehaverne i «Mongoland».

Han har spilt i fjorten av Stavangergjengens kortfilmer og bor sammen med Stian Kristiansen (27), som uoffisielt er blitt kåret til det nye talentet i rekken av Stavanger-regissører fordi han nylig vant en manuskonkurranse. Stian har også en rolle i «Mongoland». Det har kjæresten, Silje Salomonsen (21), også. Hun er i tillegg aktuell som ny programleder i «U» på NRK. Forvirret? Det er ikke uten grunn at Arild Ommundsen har valgt å la flere av de 25 skuespillerne beholde sine egentlige navn i filmen. Det blir enklere sånn.

I FILMKRETSER HAR man lenge omtalt vennegjengen rundt regissørene Pål Jackman og Arild Østin Ommundsen som «Stavangerbølgen». «Det er i Stavanger det skjer nå», sies det. Og akkurat nå skjer det altså på Sola flyplass. Ved hjelp av gode venners dugnadsånd og filmentusiasme blir en ny scene i «Mongoland» til. Penger har de ikke, så alle innspillinger skjer på fritiden og i helgene.

- Jeg hadde akkurat fått avslag på en jobb i Oslo da Arild ringte og sa at «jeg har noe kult til deg her, så kom hjem!», sier Pia Tjelta (22), som spiller hovedrolle-Pia i filmen.

- Det er som å spille fotball med gjengen, sier Vegar.

- Du spiller noen timer, så går du ut og snakker om det over en øl etterpå.

Samlingsstedet er Cementen, et utested hvor filmens Kristoffer , Kristoffer Joner (27), jobber i baren. I Stavangers filmmiljø henger alt sammen i et intrikat mønster av kjærester og venner, skuespillere, regissører, klippere, fotografer og folk som jobber på Cementen.

- De kaller det en Stavangerbølge fordi det ikke forventes at noe skal skje utenfor Oslo. Folk blir overrasket over at vi i det hele tatt får til noe her. Men vi bor jo alle i verden, og det lages film over hele verden, så hvorfor ikke i Stavanger? spør Arild.

FLERE AV SKUESPILLERNE i «Mongoland» ble ikke informert om at det var en spillefilm de ble spurt om å være med i. Og de fikk heller ikke lese manus. Det som alle trodde var en kortfilm, begynner nå gradvis å ligne en spillefilm.

- Etterhvert som flere og flere har stilt opp, føler vi stadig større ansvar for å få filmen på kino. Og det blir en bra film, så den kommer på kino til jul, hvis det finnes rettferdighet her i verden. Da får det heller være at en og annen østlending stiller seg spørrende til om filmen kanskje blir litt vel lokal og provensiell, sier Arild.

- Nordmenn er så redde for å være seg selv og dyrke sine særegenheter. Når nordmenn lager musikkvideo, ser de ofte ut som om de er innspilt i New York. Hvor interessant er det for en New Yorker å se en musikkvideo som ligner på New York? Skal vi snakke lokalt, er det jo bare å se på alle NRK-folkene som lager humorprogram fra kantinen på Marienlyst. Kan noe være mer lokalt enn det? Stavanger blir rene metropolen i forhold.

PÅL JACKMAN OG regissør-kjæreste Nina Lill Veste er i Stavanger og får en million klemmer av filmvenner på Cementen lørdag kveld.

- Vi har alt å takke læreren vår på Høyskolen, Hans Erik Voktor, som er en nestor for alle som lager film i Stavanger. Jeg har gitt ham en mikrorolle i «Detektor», for å ære ham, forteller Jackman, som selv har en mikrorolle i «Mongoland».

Søndag er innspillingen avlyst på grunn av vestlandsvær. Arild og Gro Elin sitter på kafé i sentrum da en jente fra medialinja på høyskolen kommer bort til bordet. Hun presenterer seg og sier at hun gjerne stiller opp hvis Arild og Gro Elin trenger hjelp.

- Hvilke kvalifikasjoner har du, spør Arild.

- Hovedsaklig lys, sier jenta.

- Er du ledig neste lørdag?