I morgen lanseres iPhone i Norge

... og her er våre inntrykk.

ALLEREDE HAR godt over 10.000 nordmenn skaffet seg en iPhone fra USA, og hacket denne for bruk i det norske mobilnettet. Når iPhone i morgen offisielt lanseres i Norge, er det derfor mange som allerede har rukket å bli svært godt kjent med Apples mer-enn-bare-en- mobiltelefon.

Modellen som lanseres i morgen er imidlertid en nyere versjon enn den som har gjort sine runder rundt norske kafébord. Telefonen har nå støtte for det raske 3G-nettet, samt innebygd GPS - for ikke å snakke om et nytt og avrundet bakdeksel i enten svart eller hvitt, noe som gjør telefonen om mulig enda mer strømlinjeformet. 

SOM MED APPLES andre bærbare suksessprodukt, iPod, er det lett å finne mangler med iPhone 3G. Den har fortsatt ikke et godt nok kamera sammenlignet med andre av dagens mobiler. Den har ikke støtte for MMS eller videoopptak. Telefonen har ikke forovervendt kamera for videosamtaler. Og i likhet med iPod har den heller ikke FM-radio, et sårt savn for Dagsnytt-tørste busspendlere.

Det iPhone imidlertid har, er en it-faktor ingen konkurrerende mobiltelefoner foreløpig kan måle seg med. Telefonen har bare én knapp på fronten, som ellers bare består av en trykkfølsom skjerm. Her bruker du fingrene til å styre alle telefonens funksjoner på en intuitiv og tiltalende måte.

Det er den umiddelbare allmenne appellen iPhone hevder seg med - det er gjerne vanskelig å definere om en iPhone-eier bruker eller kjæler med telefonen. 

SOM VI tidligere har påpekt er iPhone veldig mye mer enn bare en telefon: Det er snarere en liten datamaskin og mediespiller du også kan ringe med.

I tillegg til også å være en fullverdig iPod (med enten 8 eller 16 GB lagringsplass, pluss direktenedlasting fra iTunes og standard hodetelefonutgang), følger det med en rekke applikasjoner som gjør hverdagen din enklere. Noen av disse er svært vanlige (kalkulator), andre ikke (YouTube-spiller).

Nå som telefonen har GPS, er det også forbløffende enkelt å finne fram i verden med Google Maps, som gir deg en nøyaktig plassering på satellittfoto helt ned på gatenivå. Også nettleseren overgår de fleste andre mobile nettlesere, enten du er på wap- eller websider. 

DUPPEDITT: iPhone er mye mer enn bare en telefon, høye kostnader og begrensninger til tross. Foto: APPLE
DUPPEDITT: iPhone er mye mer enn bare en telefon, høye kostnader og begrensninger til tross. Foto: APPLE Vis mer

DEN STORE NYHETEN ved lanseringen nå, er imidlertid AppStore. Alle som har vært borti en hacket iPhone har mest sannsynlig sett hvor mange utrolige programmer gutteromsprogrammerere har klart å levere. Mot dette program-mangfoldet blekner en uåpnet iPhone fullstendig, og der er derfor gledelig å se at Apple nå åpner dørene for tredjepartsprogrammer via AppStore.

Disse programmene kan nyttiggjøre seg av nær sagt alle telefonens funksjoner, noe som for eksempel betyr at det ikke er en direkte krise at telefonen ikke har MMS fordi hvemsomhelst kan lage et program som gir nettopp denne muligheten. Det samme gjelder video-opptak, for den saks skyld.

Apple gir utviklerne nesten frie tøyler, samt 70 prosent av alle inntektene fra salget (om utvikleren krever penger for programmet), og derfor kan vi snart forvente oss et hav av nyttige applikasjoner og gode spill. Samt en rekke fullstendige unyttige moro-programmer, selvfølgelig - her er plass til alt, ettersom markedet bestemmer.

ERFARINGEN FRA det amerikanske markedet er at iPhone-brukere benytter seg av mobilt internett svært mye mer enn andre mobilbrukere, takket være innebygget WiFi, enkelt brukergrensesnitt og mange nettbaserte programmer.

Nå som telefonen også har 3G er det ingen grunn til å tro at det samme ikke vil gjelde i Norge. Derfor har NetCom, som har norsk iPhone-monopol, opprettet egne abonnement som speiler dette bruksmønsteret. Vil du ha en iPhone, er det til mange potensielle kjøperes og forbrukerrådets ergrelse foreløpig ingen annen løsning enn å melde overgang til disse abonnementene.

Det er tre iTalk-abonnement i prisklassene 399, 699, og 1099 kroner per måned. Disse abonnementene innebærer henholdvis 100, 250 og 1000 ringeminutter, sms og megabytes per måned. Overskrider du disse grensene, blir det spesielt dyrt for datatrafikk med fem kroner per megabyte.

Etter en protestaksjon på nettet innførte derfor NetCom et iConnect-abonnement med fri datatrafikk, for 499 kroner, samt 45 øre per ringeminutt og 55 øre per sms. Den sømløse overgangen mellom trådløse nett og 3G-overføring gjør det enkelt for noen å hente bredbåndsvaner over på mobilnettet, og for disse er det kanskje mer aktuelt med fri datatrafikk i stedet for 1000 «gratis» ringeminutter.

Prisen du betaler for selve telefonen kommer i tillegg, og varierer mellom 1 og 4190 kroner avhengig av modell og abonnement.

I morgen lanseres iPhone i Norge

DET ENESTE JEG bekymrer meg over er hvor åpen telefonen vil være for bruk med egne filer. Det gjenstår å se om Apple tillater AppStore-programmer som gir brukeren full tilgang over egne filer og lesing/lagring/avspilling av andre filformater enn de få som er tillatt som standard.

På en hacket iPhone er det for eksempel mulig å emulere gamle spillklassikere, men dette krever at du får lastet opp «fremmede» filer på telefonen. Det er heller ikke mulig å lagre en MP3- eller word-fil du får via epost, alt må mates inn via iTunes - og der stoppes det meste. Det skal bli spennende å se utviklingen på akkurat dette området.

En konsekvens av programmene og den hyppige 3G- og WiFi-bruken, er dessuten at iPhone må en tur innom laderen minst én gang i døgnet.

Høye kostnader og begrensinger til tross: Det er ingen tvil om at iPhone vil slå an i Norge, nå som stadig flere får oppleve det overbevisende førsteinntrykket.