I mors sko

Familiefilm med forterpet intrige og knallbra skuespillere.

FILM: Enda en bytte-kropp-film! Hollywood har gått igjennom hele repertoaret flere ganger: gutt i jentekropp og vice versa, voksen i barnekropp, barn i foreldrekropp. «Freaky Friday» tilhører sistnevnte kategori, den er til og med en «remake» av en versjon fra 1977.

Det som gjør Mark S. Waters\' 2003-utgave utholdelig - ja, litt fornøyelig - er Jamie Lee Curtis\' komiske talent og presise timing.

Hun spiller moren Tess, en streng mamma og travel psykolog, som er i ferd med å gifte seg igjen etter tre år som enke. Datteren Anna (Lindsay Lohan) er 15, har piercing i navlen og spiller gitar i et garasjeband. De to krangler uavlatelig. Takket være en dose asiatisk voodoo (hva nå det måtte være?) på en Kina-restaurant bytter de kropp.

Dette er en familiefilm merket Disney, så her skjer ingen alvorlige pinligheter, bare småvittige opptrinn som når tenåringen i voksenkroppen bruker mors rike utvalg kredittkort til å klippe håret, pierce øret, kjøpe kule klær, osv. Eller når den stramme moren i skolepikekropp skal spille gitarsolo på en rockeband-audition.

Replikkene er tidvis morsomme, og Jamie Lee Curtis tar det helt ut som tenåring, både i mimikk og i hengslete kroppsspråk. Hennes motsetning, som blir moderlig streng og ansvarlig, er naturligvis ikke en like takknemlig rolle, men den tolkes likevel med vidd av Lindsay Lohan. Slik blir det moro likevel, på tross av en forterpet intrige.