I motsetning til kunsten, er pornoen utvetydig

Irriterende god politisk roman fra Mattis Øybø.

MED FORSETT: Mattis Øybø skriver glatt og jålete for å uttrykke den banale kunsten som speiler den banale virkeligheten. Foto: Lars Eivind Bones
MED FORSETT: Mattis Øybø skriver glatt og jålete for å uttrykke den banale kunsten som speiler den banale virkeligheten. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: «Hatet han Bush? Han ante ikke. Han var imot krigen, selvfølgelig, en noen og tjue år gammel norsk gutt fra den øvre middelklassen, og filmstudent i det radikale Paris, hva annet kunne han være?»

Sitatet er lagt i munnen på Kareem. Han er født på en flyplass i Damaskus, mens foreldrene var på flukt fra Irak. Han har vokst opp på Grünerløkka, og har nå laget film fra sitt «hjemland» Irak, tatt opp under dramatiske forhold i 2004. Filmen «Huset» hylles som den første Bush-fiendtlige politiske film fra Irak. Men Kareem misliker mottakelsen. Hans film har ikke et entydig politisk budskap, mener han. Tvert om, den er uttrykk for en ambivalens, et tvisyn.

Politisk kunstØybø er med andre ord tro mot tematikken i sine kritikerroste «Alle ting skinner» fra 2003 og «Ingen er alene» (2007). I årets roman gir han et slags svar til de mange som etterlyser viktige politiske romaner i norsk litteratur. Øybø problematiser begrepet, og hevder gjennom Kareem at det er en banalisering av kunsten: «Du må forplikte deg overfor virkeligheten. Politikken er bare et indirekte resultat av det du kan se med kameraet, og derfor er den eneste måten å være kritisk på, knyttet til detaljene.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer