KJEMPER MOT: IS-staten er som tatt ut av steinalderen. Det er den type samfunn de ønsker. De vil reversere utviklingen, de ønsker et samfunn der folk ikke blir gitt valg. Bildet viser et medlem av Jaish al-Islam i Damaskus som kjemper både mot det syriske regimet såvel som IS. FOTO: NTB SCANPIX
KJEMPER MOT: IS-staten er som tatt ut av steinalderen. Det er den type samfunn de ønsker. De vil reversere utviklingen, de ønsker et samfunn der folk ikke blir gitt valg. Bildet viser et medlem av Jaish al-Islam i Damaskus som kjemper både mot det syriske regimet såvel som IS. FOTO: NTB SCANPIXVis mer

I muslimske land er det ikke vanlig å stille spørsmål. Hvorfor er det slik?

Å søke kunnskap, ta utdanning, tvile og spørre er viktig i Koranen, og setter vår forståelse av islam i et annet perspektiv.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I muslimske land er det vanlig ikke å stille spørsmål. Å stille spørsmål ved deler av religionen blir ansett å være en eksklusiv, men ikke spesielt privilegert, oppgave for ikke-muslimer. Det argumenteres med at islam skiller seg fra andre verdensreligioner ved at det er mindre rom for individet selv å søke, tvile og spørre. Mange muslimer godtar også at det er oppgaven til få religiøse forbilder, muslimske lærde, som skal bane vei som samfunnets moralske voktere og fortelle hva som er rett og galt.

De andre følger etter. Åpenhet, spørsmål og kritikk ved praktisering av religion blir derfor avfeid som en trussel, og ikke sett på som en berikelse som kan få individene til å bli sterkere i sin tro. Det er også behagelig å bli fortalt hva som er rett. For det gjør vondt å tenke, det smerter å søke seg frem selv. Alene.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Kjøp tilgang til denne saken uten abonnement. Du belastes kun 39 kr.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn