I natt kan det bli NRK-streik

Kan ramme direktesendinger om Eurovision-finalen og fotball EM.

(Dagbladet): Norsk Journalistlag (NJ) og LO Stat møter arbeidsgiverorganisasjonen Spekter til mekling hos Riksmegleren onsdag klokka 10 for å forsøke å komme til enighet om en ny overenskomst om lønnsoppgjøret i NRK.

Hvis ikke partene blir enige innen midnatt går NRK-ansatte ut i streik.

- Vil sette urettferdighet i system - Vi jobber alltid for en løsning, men jeg må erkjenne at vi står langt fra hverandre. NRK vil ødelegge lønnssystemet og sette urettferdighet i system. Trekker ikke NRK seg på dette kravet, vil faren for streik være overhengende stor, sier Lise Olsen, forhandlingsleder for LO stat i en pressemelding.

22. april ble det brudd i forhandlingene mellom de to partene. Dette er det flere grunner til.

NJ vil blant annet ha slutt på gratisjobbing og vil jevne ut lønnsforskjellene innad i redaksjonene.

- Jobbing på sosiale medier er like mye journalistisk arbeid som alt annet, og skal betales på samme måte. I dag jobbes det mye gratis på fritida, og jobbingen registreres ikke som en del av den normale arbeidstida. Vi krever at NRK forplikter seg til å rydde opp i dette, står det i en pressemelding sendt ut av NJ.

Store konsekvenser - Jeg håper at vi kommer ut av denne meklingen med noe mer enn det vi oppnådde i forhandlingene, blant annet når det gjelder lønnsnivået og de interne lønnsforskjellene, sier Richard Aune, leder av NRKs Journalistlag til bransjebladet Journalisten.

En eventuell streik kan få store konsekvenser, spesielt for direktesendt radio og tv. Eurovision-finalen, 17. mai-sendingene og fotball-EM er blant programmene som vil rammes av streiken.

Også NRKs populære dramaserie Skam står i fare for å rammes av streiken.