Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I natt var han ferdig

Dan Rather ble avslørt av bloggere, men innrømmer det ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 02 i natt norsk tid takket Dan Rather (73) av etter 24 år som nyhetsanker i «CBS Evening News».

Like før sendeslutt kom han med en kort uttalelse der han hyllet terrorofrene etter 11. september og overlevende etter tsunamibølgene, samt amerikanske soldater, undertrykte, alvorlig syke og journalistkolleger ute i felten.

- Til hver og en av dere: Fatt mot, sa han ifølge AP.

Avslørt av bloggere

Dan Rather ledet CBS-nyhetene i 24 år, noe som er rekord for et nyhetsanker. Han er en av USA mest kjente og respekterte journalister, og i natt var det på dagen 24 år siden Dan tok over ankerjobben etter legendariske Walter Cronkite.

I forrige uke snakket Rather ut om sin egen avgang, og sa at han ser fremover. Rathers siste ankerkveld kom ett år før den opprinnelige planen, etter at han ble tatt med buksene nede av bloggere i fjor.

Selv sier Dan Rather at avgangen ikke har noe med skandalen rundt reportasjen om Bushs militærkarriere å gjøre.

Dokumenttabben

NATTAS FARVEL: Her leder Dan Rather sitt program for siste gang. Foto: EPA/FRAME GRAB/CBS NEWS
NATTAS FARVEL: Her leder Dan Rather sitt program for siste gang. Foto: EPA/FRAME GRAB/CBS NEWS Vis mer

Det var 8. september i fjor at CBS rettet tungt skyts mot president Bush midt i valgkampen. Bush ble beskyldt for ordrenekt i forsvaret, og for å ha sluppet lett unna på grunn av sin mektige far.

Som bevis ble det framlagt dokumenter som skulle være skrevet av hans overordnede Jerry Killian, som nå er død. Bloggere viste bare timer etterpå at dokumentene ikke kunne stamme fra 70-tallet, men tvert om at de var skrevet på en moderne datamaskin.

Etter en langvarig, kritisert gransking innrømmet CBS at de ikke kunne gå god for at dokumentene var ekte, og fire toppsjefer ble sparket.

Før granskingskommisjonens dom var klar, allerede i november i fjor, varslet programleder Rather at han trakk seg som nyhetsanker. Han insisterte på at det ikke hadde noe med den pågående etterforskningen å gjøre.

- Jeg ville gjøre det klart at retretten min er atskilt fra denne rapporten, sa han til New York Times da han annonserte sin avskjed i fjor.

Bragder og nedturer

Nå går Rather over til å jobbe som reporter på fulltid for kanalens reportasjeprogram «60 Minutes». Han skal først avslutte sin serie der han har gått gjennom de største sakene han har dekket, og sist ut er 11. september.

CBS sendte seinere i natt en hyllest til sin ankerveteran - «Dan Rather: A Reporter Remembers». Det har ifølge AP kommet klager fra seerne på dette, og dernest satte de igang en nettavstemning som snart måtte tas av, fordi den ble «misforstått».Bob Schieffer (68) erstatter Rather midlertidig som nyhetsanker. CBS-sjef Leslie Moonves sier at det nå er tid for dramatiske endringer i konseptet, og at det antakelig vil bli brukt flere ankre i framtida.

Skup

At Rather går av er en lettelse for mange. Blant annet har han skåret lite poeng i republikanske kretser for sine påståtte liberale sympatier.

Men mannen har selvfølgelig gjort store skup gjennom årene. Det var han som ledet programmet som viste de første bildene fra skandalen i Abu Ghraib og han har vært med på alle de store hendelsene, kriger og oppturer. Blant annet vitset han uforglemmelig med Nixon under Watergate.

Da Dan Rather ble overfalt av en tyv i 1986, ble et nytt begrep til. Tyven spurte igjen og igjen «Kenneth, what is the frequency?», noe som festet seg som en annen måte å si at en person ikke har snøring på. REM laget en låt av munnhellet, og Rather har til og med sunget med bandet.

I natt sang 73-åringen sin svanesang med ordene:

- For the «CBS Evening News», Dan Rather reporting. Good night.


•Mer om Rather hos Wikipedia

TABBE:</B> Dan Rather som nyhetsanker i programmet som «avslørte» Bush. Han trakk seg før granskingen førte til at fire fikk sparken. Her fra det aktuelle programmet.
EN LANG KARRIERE:</B> Her jobber Rather i felt under Vietnamkrigen i 1965.
DE FALSKE DOKUMENTENE:</B> Bloggere fant ut at dokumentene som «besviste» Bush sin tjenesteforsømmelse i Nasjonalgarden var falske. Skrifttypen er fra en moderne datamaskin.
DEKKET WATERGATE:</B> På en pressekonferanse i Texas i 1974 hoppet den Nixon-kritiske Rather frekt inn og avbrøt en kollega. «Thank you, Mr. President. Dan Rather, of CBS News. Mr. President...» sa han, og salen lo. Nixon svarte: «Are you running for something?» Og Rather var frampå: «No, sir, Mr. President. Are you?»
SMILTE ETTER SENDING:</B> Dan Rather etter nattas siste farvel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!