DEBATT

I noen land blir et smil oppfattet som et tegn på lavere intelligens

Tror du at det det fins en tverrkulturell forståelse av hva et smil betyr? Da må du tro om igjen.

SMART SMIL: Et smil, her om kjeften på Albert Einstein (1879-1955), som verken kan beskyldes for lavere intelligens eller dårlig humør. Hvordan et smil oppfattes varierer imidlertid mellom kulturer. Foto: NTB Scanpix
SMART SMIL: Et smil, her om kjeften på Albert Einstein (1879-1955), som verken kan beskyldes for lavere intelligens eller dårlig humør. Hvordan et smil oppfattes varierer imidlertid mellom kulturer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi som kommer fra smilekulturer forventer et smil i en rekke ulike situasjoner, for eksempel som en avvæpnende gest. Det tok meg derfor lang tid å venne meg til at russere svært sjelden smiler. I alle fall ikke når de er på jobb. Spør du russere hvorfor de ikke smiler på jobb, vil de svare at de ikke kaster bort tiden på å smile, de er seriøse og de jobber.

Og en studie med respondenter fra 44 land viser nettopp dette: et smil oppfattes slett ikke på samme måte. I studien undersøker en hvordan mennesker oppfatter sammenhengen mellom det å smile og hvor ærlig eller intelligent en oppfattes.

Forskjellen mellom land viser seg å være store. I land som India, Argentina, Indonesia og Maldivene knyttes det å smile opp mot uærlighet. Mens det i Sveits, Australia, Colombia og på Filippinene oppfattes helt motsatt.

Også når det gjelder sammenhengen mellom et smil og intelligens finner vi store forskjeller mellom ulike folkegrupper. I undersøkelsen referert til over, fant en at i land som Japan, India, Iran, Sør-Korea og Russland oppfattes en smilende person som mindre intelligent enn en som ikke smiler. Mens det i Tyskland, Sveits, Kina og Malaysia er motsatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer