DEBATT

I noen land blir et smil oppfattet som et tegn på lavere intelligens

Tror du at det det fins en tverrkulturell forståelse av hva et smil betyr? Da må du tro om igjen.

SMART SMIL: Et smil, her om kjeften på Albert Einstein (1879-1955), som verken kan beskyldes for lavere intelligens eller dårlig humør. Hvordan et smil oppfattes varierer imidlertid mellom kulturer. Foto: NTB Scanpix
SMART SMIL: Et smil, her om kjeften på Albert Einstein (1879-1955), som verken kan beskyldes for lavere intelligens eller dårlig humør. Hvordan et smil oppfattes varierer imidlertid mellom kulturer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi som kommer fra smilekulturer forventer et smil i en rekke ulike situasjoner, for eksempel som en avvæpnende gest. Det tok meg derfor lang tid å venne meg til at russere svært sjelden smiler. I alle fall ikke når de er på jobb. Spør du russere hvorfor de ikke smiler på jobb, vil de svare at de ikke kaster bort tiden på å smile, de er seriøse og de jobber.

Og en studie med respondenter fra 44 land viser nettopp dette: et smil oppfattes slett ikke på samme måte. I studien undersøker en hvordan mennesker oppfatter sammenhengen mellom det å smile og hvor ærlig eller intelligent en oppfattes.

Forskjellen mellom land viser seg å være store. I land som India, Argentina, Indonesia og Maldivene knyttes det å smile opp mot uærlighet. Mens det i Sveits, Australia, Colombia og på Filippinene oppfattes helt motsatt.

Også når det gjelder sammenhengen mellom et smil og intelligens finner vi store forskjeller mellom ulike folkegrupper. I undersøkelsen referert til over, fant en at i land som Japan, India, Iran, Sør-Korea og Russland oppfattes en smilende person som mindre intelligent enn en som ikke smiler. Mens det i Tyskland, Sveits, Kina og Malaysia er motsatt.

At en skal være forsiktig med å smile i Russland handler også – særlig blant eldre – om at de oppfatter det som hoverende. Du smiler fordi du føler deg overlegen og tror du har det bedre enn dem. Noe som nok er en arv etter kommunisttida da livet for svært mange nærmest var ulevelig.

I parentes bemerket er Terje Tysland inne på noe det samme som eldre russere i visa «Ka Faen e Du Så Gla' Fer»:

«Æ e luta lei av jobben, æ e luta lei av aill ting. Har avdrag her og avdrag der, har magesår og hjertesting. Vi har ein toillat mainn på jobben, å faen ta'n. Fortelle vitsa og historia, Smile heile da' n. Men ein dag gikk æ rett bort te'n å sa; du e ein tosk. Tørk no av dæ glise dett å værra sånn som oss. Å sei mæ kafaen e du så gla' fer Har du nå groinn te de? Ka e de som får dæ te å tru at du e så myttji ber? Ja, sei mæ kafaen e du så gla' fer Har du nå rett te de når ingen ainnan av oss her på jobben e.»

Det som i alle fall er sikkert, er at hvor mye mennesker i ulike land smiler, mest av alt har å gjøre om en har kultur for å smile – og ikke hvor fornøyde menneskene er med livet.

Men den som til syvende og sist har sagt det mest autoritative om det å smile, er vel kanskje gangsteren Al Capone:

«You can go a long way with a smile. You can go a lot farther with a smile and a gun.»

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer