KOMMENTARER

I Nordvest-Kina overvåkes mer enn ti millioner mennesker døgnet rundt

Det er orwellianske tilstander i Xinjiang-provinsen der den muslimske folkegruppa uigurene bor.

UNDERTRYKKES: Kinesiske politifolk kontrollerer forbipasserende uigurer på gata i byen Hotan i Xinjiang-provinsen. Foto: AP/NTB Scanpix
UNDERTRYKKES: Kinesiske politifolk kontrollerer forbipasserende uigurer på gata i byen Hotan i Xinjiang-provinsen. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Tenk deg at du har overvåkingskameraer rettet mot deg uansett hvor du befinner deg, at alt du har på mobilen blir registrert og at ID-kortet ditt inneholder biometriske data som DNA, fingeravtrykk, blodtype, rulleblad og hvor pålitelig du er som innbygger.

Dette er dagliglivet til mer enn ti millioner uigurer i Xinjiang-provinsen. De er kollektivt stemplet som statsfiender av de kinesiske myndighetene, og deres liv er et helvete. Flere hundre tusen sitter i såkalte omskoleringsleire, og antallet innsatte øker for hver dag.

President Xi Jinping innskrenker stadig ytringsfriheten over hele Kina, ikke minst ved hjelp av toppavansert overvåkingsteknologi. Xinjiang er i en klasse for seg, og her lever folk som innbyggerne i superstaten Oceania, i George Orwells dystopiske roman «1984».

Uigurene som ser seg sjøl som en etnisk tyrkisk folkegruppe, er blitt forfulgt siden Xinjiang ble en del av Kina i 1949. De seinere åra har separatistbevegelser som kineserne kaller terrororganisasjoner økt sin virksomhet, og mellom 1500 og 5000 uigurer har sluttet seg til grupper som Al-Qaida og IS. Flere hundre mennesker er drept i bombeattentater og i aksjoner der gjerningsmennene vanligvis har brukt kniv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer