Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

I Norge blir du rikskjendis av helt andre grunner enn å dyrke deg selv med en iphone

Slik blir du norsk rikskjendis.

ER SEG SELV: Og derfor elsker vi dem. Til venstre: Leif Einar «Lothepus» Lothe og Joar «Levemann» Førde, kjent fra «Fjorden Cowboys».  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ER SEG SELV: Og derfor elsker vi dem. Til venstre: Leif Einar «Lothepus» Lothe og Joar «Levemann» Førde, kjent fra «Fjorden Cowboys».  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

«Eg e kåt, eg e galen, eg e frå Setesdalen», synger trubadurene i Åsmund Åmli band. Strofen står også trykket på t-skjorta til harding og hardingen Leif Einar Lothe aka. «Lothepus», et klesplagg som på mange måter oppsummerer hvorfor Norge knusekoser denne 47 år gamle maskinentreprenøren så hardt til brystet at han sliter med å puste, og må skaffe seg hemmelig telefonnummer: Kunsten å gi ganske så faen.

Jeg mistenker at jeg ikke er aleine om å finne fram til kultprogrammet som introduserte Norge for villmannen fra Hardanger idet rulleteksten til «Farmen kjendis» ruller oppover tv-skjermen. I «Fjorden Cowboys», en befriende langfinger av en tornado, blåst opp av dynamitt, øl, diesel, stål, bannskap og sigaretter, røyklegger «Lothepus» og makker Joar «Levemann» Førde store deler av det idylliske Vestlandet, og lar resten av oss puste inn de ufiltrerte avgassene.

Og seertall lyver ikke, vi elsker det. For vi har fryktelig godt av galskap. Det er inspirerende i et internett-samfunn som i mange år har bygget opp en kultur for støvbelagt, streit, sunn og talentløs selvdyrking. I strebete forsøk på å bli offentlige navn, filtreres tekster, meninger, bilder og videoer så mye at de reduseres til søvndyssende irrelevante gjesp. I den andre enden blir det for privat, og automatikktankegangen i at sine egne følelser er så forbanna viktige for alle andre er i ferd med å sementere seg. Kjedelig.

Her ligger paradokset som viser seg gang på gang. I konforme Norge blir du nemlig rikskjendis av helt andre grunner enn å dyrke deg selv med en marmordekslet iphone. Du trenger rødprince, smuglerøl, en billigtelefon fra Clas Ohlson og en ekstrem evne til å ignorere uviktig støy fra dem som tror de definerer populærkulturen. I takt med storstilt sentralisering er det heldigvis distriktene som står for pusterommene, og byfolket står misunnelige igjen. Sørfjorden, hvor Lothepus og Joar vokste opp, er visstnok «fjorden Gud glemte», men jeg tror få glemmer de to ærlige arbeidskarene fra Hardanger. Vi prøver derimot å glemme 200 ubegripelig kjedelige bloggere hver eneste dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling