I Norge er vi sjåvinister

La oss grunnlovsfeste det!

Ja, vi elsker: Et norsk flagg på flaggstang vaier i vinden i Skjærhalden på Hvaler i Østfold.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Ja, vi elsker: Et norsk flagg på flaggstang vaier i vinden i Skjærhalden på Hvaler i Østfold. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Taco-fredag, lørdagsgodt, søndagstur, mandagsblues, fredagspils og sex forhåpentligvis en gang i uka.

Dette er tradisjoner nordmenn har blitt glad i og trykker til sitt bryst. Norsk sedvane, utviklet gjennom mange års praksis. Norske verdier i et nøtteskall av rødt, hvitt og blått.

La oss grunnlovsfeste dem!

For i dag skjer det. Stortingen vedtar å annerkjenne «Ja, vi elsker» som Norges nasjonalsang. Fremskrittspartiets Morten Wold oppdaget ved en tilfeldighet at sangen ikke er formelt annerkjent, og bestemte seg sporenstreks for å gjøre noe med det. Og skrev, sammen med fem andre, et representantsforslag: «Folket har blitt glad i sangen og trykket den til sitt bryst. Det er derfor ønskelig med et formelt vedtak om sangens posisjon. Et slikt vedtak kan sees som kulminasjonen av den folkelige kjærlighet til sangen», står det i forslaget.

Ja, vi elsker! Si hva du vil om nordmenn, men folkelig kjærlighet har vi i bøtter og trau. Og vi elsker så mye. Spesielt hvis det er truet. Eller vi føler at det er truet. Eller er i ferd med å bli truet. Eller kanskje vi later som om det er truet. Uansett så kan det helt sikkert bli truet i framtida. Som Morten Wold sa til Dagbladet i juni: Det er viktig å vedta dette nå, slik «at det i fremtiden aldri skal være noen tvil om hva som er Norges nasjonalsang».

Men det er mye som er truet. Eller kanskje truet. Eller i hvert fall kan bli truet. Så la oss grunnlovsfeste hele bøtteballetten!

Bunader må grunnlovsfestes. Bunadspolitiet burde bli en egen avdeling, helst plassert i et fraflyttingstruet område. Jula må reddes. Lik og del! Og snart kommer de for å ta påskefjellet, langrenn og Marit Bjørgen. Hun må grunnlovsfestes straks. Vi må også lage en handlingsplan mot Norwegian stiffnesss syndrome. Det var riktignok et større problem på nittitallet, men det ble aldri tatt tak i av den daværende regjering. Nå har de som er rammet gått for lut og kaldt vann i tjue år. Det er en skam.

Bergensere må grunnlovsfestes. De er stadig truet av at oslofolk er i ferd med å bli like arrogante som dem selv. Det. Må. Ikke. Skje.

Brødskiva er truet. Det dukker stadig opp nye matpakkeløsninger, mange av dem inneholder ikke engang brød. Dette går ikke lenger.

Russefeiringen synger på siste verset. Først og fremst fordi ungdommen driver selvsabotasje og sure aviskommentatorer sier at «nok er nok». Men dette særnorske fenomenet, med sine initieringsritualer, sanger og unike klesdrakt, er en viktig del av norsk ukultur. La oss grunnlovsfeste det! Det samme gjelder helgefylla og pinlige one night stands. Norsk tradisjon siden vikingtiden må grunnlovsfestes.

Det er ikke nok at vi alltid har trodd at «Ja, vi elsker» er Norges nasjonalsang. At den spilles hver gang vi står med tårer i øynene og ser flagget bli heist til topps.

Det er ikke alle som liker den. SV-politiker Oddny Miljeteig sa til NRK i 2018 at hun mente «Ja, vi elsker» er kjønnsdiskriminerende og utdatert. Spesielt reagerte hun på strofen «mødrene har grett».

Hun skal ikke komme her og komme her! Et lite pip fra siden må tas i rette av et samlet storting.

I Norge er vi sjåvinister!

La oss grunnlovsfeste det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer