I Norge er vi sjåvinister

La oss grunnlovsfeste det!

Ja, vi elsker: Et norsk flagg på flaggstang vaier i vinden i Skjærhalden på Hvaler i Østfold.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Ja, vi elsker: Et norsk flagg på flaggstang vaier i vinden i Skjærhalden på Hvaler i Østfold. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Taco-fredag, lørdagsgodt, søndagstur, mandagsblues, fredagspils og sex forhåpentligvis en gang i uka.

Dette er tradisjoner nordmenn har blitt glad i og trykker til sitt bryst. Norsk sedvane, utviklet gjennom mange års praksis. Norske verdier i et nøtteskall av rødt, hvitt og blått.

La oss grunnlovsfeste dem!

For i dag skjer det. Stortingen vedtar å annerkjenne «Ja, vi elsker» som Norges nasjonalsang. Fremskrittspartiets Morten Wold oppdaget ved en tilfeldighet at sangen ikke er formelt annerkjent, og bestemte seg sporenstreks for å gjøre noe med det. Og skrev, sammen med fem andre, et representantsforslag: «Folket har blitt glad i sangen og trykket den til sitt bryst. Det er derfor ønskelig med et formelt vedtak om sangens posisjon. Et slikt vedtak kan sees som kulminasjonen av den folkelige kjærlighet til sangen», står det i forslaget.

Ja, vi elsker! Si hva du vil om nordmenn, men folkelig kjærlighet har vi i bøtter og trau. Og vi elsker så mye. Spesielt hvis det er truet. Eller vi føler at det er truet. Eller er i ferd med å bli truet. Eller kanskje vi later som om det er truet. Uansett så kan det helt sikkert bli truet i framtida. Som Morten Wold sa til Dagbladet i juni: Det er viktig å vedta dette nå, slik «at det i fremtiden aldri skal være noen tvil om hva som er Norges nasjonalsang».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer