I Norge har vi fått krenkelsesjegere

Norsk presse later som om den er bekymret for mobbing, men kjemper egentlig mot moralisme. Med ironi som virkemiddel.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den berømte komiker og polfarer Anne-Kat. Hærland skal ha premiere på Latter til høsten, med showet «Gudbedre», og Latters forhåndsomtale advarer. Jeg siterer: «Det gjøres på forhånd oppmerksom på at forestillingen inneholder «sjikane», «mobbing», «hetsing» og «uthengning». Eller «satire» som det het i gamle dager. Velkommen.»

Dagbladet fanget opp saken og brakte et oppslag med tittelen «Anne-Kat. med advarsel på egen billett» og undertittelen «- Vi syns det er morsomt å gjøre narr av folk som kaller satire for mobbing.» Avisa anser denne saken for å være av såpass stor nyhetsmessig interesse at kulturredaktøren har satt tre journalister på den, og en av disse spør komikeren hvorfor hun advarer. Som om poenget ikke var klart som Imsdal. Som om det ikke var tydelig for ethvert menneske over tolv år at advarselen ikke er en advarsel, men et ironisk uttrykk for at folk nå har blitt aldeles for lette å krenke, og at beskyldninger om mobbing tas i bruk som hersketeknikk. At man ved å påta seg offerrollen kan beskytte seg mot å bli latterliggjort, uansett hvor koko det måtte være, det man sier, skriver eller gjør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer