KOMMENTARER

KOMMENTAR KLASSISK:

I Norge lages det opera på bondegårder, i låver, på festninger og i steinbrudd

Kristiansund inviterer til nye Operafestuker.

«Carmen» i Kristiansund: Désirée Baraula som Carmen og Henrik Engelsviken som Don José i Bizets-operaen «Carmen». Foto: Per Kristian Leikanger / Operaen i Kristiansund
«Carmen» i Kristiansund: Désirée Baraula som Carmen og Henrik Engelsviken som Don José i Bizets-operaen «Carmen». Foto: Per Kristian Leikanger / Operaen i Kristiansund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Da Luciano Pavarotti, Jose Carreras og Placido Domingo gav sin legendariske konsert under Fotball-VM i Italia i 1990, gikk publikum fullstendig bananas. «De Tre Tenorer» med Zubin Mehta som dirigent tok verden med storm, tilhørere i alle aldre gråt og jublet om hverandre da kjente arier ble avsunget på den svære utendørsscenen. Et stort TV-publikum over hele verden fikk oppleve klassisk action vi knapt har sett maken til. Plateutgivelsen etterpå slo alle salgsrekorder, til og med innbarkede rockere ble beveget av «Nessun Dorma» fra Puccinis «Turandot». Hva er det med opera som fremkaller slike sterke følelser?

Kristiansund i Møre og Romsdal ble grunnlagt i 1742 og har knapt 25000 innbyggere. Her er det operatradisjoner helt tilbake til tidlig på 1800-tallet. Byen ligger ved kystleden, og skipsfart og handel skapte tett kontakt med utlandet. Særlig viktig var Spania, som i mange år sendte skip nordover for å kjøpe tørrfisk. Nye kulturelle impulser fulgte med handelen, ikke fra hovedstaden eller det norske maktapparatet, men direkte påvirkning og inspirasjon fra en stor verden utenfor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer