KOMMENTARER

I Norges interesse

Seier er gøy, men jobben i Sikkerhetsrådet blir krevende.

DIPLOMATENE JUBLER HØYEST: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide på pressekonferanse på statsministerens kontor om at Norge er valgt inn som medlem av FNs sikkerhetsråd for perioden 2021–2022.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DIPLOMATENE JUBLER HØYEST: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide på pressekonferanse på statsministerens kontor om at Norge er valgt inn som medlem av FNs sikkerhetsråd for perioden 2021–2022. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde er skuffet over at Norge onsdag vant plass i FNs sikkerhetsråd.

– Det er et nederlag for de av oss som ønsker at Norge skal bruke diplomatiet til å fremme nasjonale interesser i utenrikspolitikken, sa han til NTB.

Tybring-Gjedde tar feil. I Norges interesse er nettopp å insistere på internasjonal lov og regler i en multilateral verdensorden. Slik sikres fred og stabilitet, slik sikres mindre land mot stormaktenes overmakt.

Stortingsrepresentanten har derimot rett, når han peker på at vi kan komme i skvis mellom stormaktene og risikere reaksjoner for arbeidet i Sikkerhetsrådet. Det blir krevende. Og det er en viktig mulighet.

Sikkerhetsrådet er FNs viktigste organ og stedet der de viktigste avgjørelsene i internasjonal politikk blir tatt. Alle resolusjoner derfra blir automatisk bindende internasjonal lov. Nå har Norge altså fått plass rundt bordet. Det er en stor ære å bli valgt, og en plass i Sikkerhetsrådet gjør Norge mer synlig.

Diplomatene jubler høyest. Vil man drive diplomati, er det rundt dette bordet man vil sitte. Utenrikstjenesten har lagt ned et enormt arbeid i valgkampen. Mange mener mye om de 29 millionene som er brukt, blant annet på rosa sokker, paraplyer og mansjettknapper. Vaffeldiplomatiet er utvilsomt en del av suksessen. Vel så viktig har likevel de mindre synlige grepene vært.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer