Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mohamed Jabalys «Ambulance»

I november mente Norge at Melgaard-malerier ikke er kunst. I desember mener staten at filmskaper ikke er regissør

Regissør Mohamed Jabaly har siden 2014 bodd, arbeidet og skattet i Norge. Nå vil staten kaste ut filmskaperen.

FILMSKAPER: Den ettertraktede dokumentarfilmskaperen Mohamed Jabaly bor, arbeider og skatter i Tromsø kommune, men Utlendingsnemnda hevder at han ikke har nok filmkompetanse til å oppholde seg i landet. Foto: ambulancegazafilm.com
FILMSKAPER: Den ettertraktede dokumentarfilmskaperen Mohamed Jabaly bor, arbeider og skatter i Tromsø kommune, men Utlendingsnemnda hevder at han ikke har nok filmkompetanse til å oppholde seg i landet. Foto: ambulancegazafilm.com Vis mer

(Dagbladet): For kort tid siden, i november, tok finansminister og Frp-topp Siv Jensen grep overfor tollregelverket da en av Norges mest kjente kunstnere, Bjarne Melgaard, opplevde å få maleriene han skulle selge i Norge refusert i tollen.

Maleriene er ikke kunst, mente Tollvesenet og klagestormen lot ikke vente på seg. Siv Jensen fikk på omtrent på dagen endret reglene for tolletaten.

- Redd og stresset

I desember er det derimot den palestinske kunstneren og filmregissøren Mohamed Jabaly (26), bosatt i Tromsø, som kjenner statens strenge regelverk på kroppen. Denne gangen gjelder imidlertid ikke saken import av glorete malerier, men 26-åringens fysiske tilstedeværelse i staten Norge.

- Jeg forstår ikke hvordan Utlendingsnemda har vurdert min filmkompetanse som ikke kvalifisert nok. Jeg redd og veldig stresset, sier dokumentarskaper og regissør Mohamed Jabaly (26) til Dagbladet.

ETTERSPURT: I dokumentaren «Ambulance» følger Mohamed Jabaly en ambulanse gjennom gatene i Gaza under bombingen i 2014. 
ETTERSPURT: I dokumentaren «Ambulance» følger Mohamed Jabaly en ambulanse gjennom gatene i Gaza under bombingen i 2014.  Vis mer

- Det gjør vondt at de vurderer meg på denne måten, men hele filmmiljøet støtter meg, det føles godt. Jeg skjønner bare ikke hvordan noen bak en skrivepult kan vite nok om film og kunst til å kaste meg ut av landet, fortsetter Jabaly.

Ble invitert til Norge

Innen året er omme kan han bli tvunget til å forlate Norge. UDI og seinere Utlendingsnemnda (UNE) har vurdert Jabalys utdanning, kompetanse og erfaring innen filmskaping som ikke tilfredsstillende nok til å få arbeids- og oppholdstillatelse.

UDIs klageinstans, UNE, har nå avslått søknaden hans, til tross for at Jabaly har, etter det som startet med en offisiell invitasjon fra Tromsø kommune, i flere år bodd og jobbet i Nord-Norges største by. Der har han blitt en anerkjent aktør i Tromsøs filmmiljø.

Saken er omtalt av blant annet iTromsø og Klassekampen.

Laget millionfilm

Det var etter et filmopphold i Tromsø høsten 2014 det hele startet. Jabaly skulle etter planen returnere til hjemlandet Palestina, men på grunn av bombingen ble grensen mellom Gaza og Egypt stengt, noe som gjorde det umulig for ham å reise hjem, skriver Klassekampen.

Siden den gang har han levd på kunstnervisum og skaffet seg et nettverk i byen. Samtidig har han ferdigstilt Gaza-dokumentaren «Ambulance». En film med millionbudsjett, støttet av Norges Filminstitutt (NFI), Danmarks Radio, NRK, Stiftelsen Fritt Ord og Kulturrådet.

«Ambulance» har også skaffet Jabaly invitasjoner og godord fra flere toneangivende europeiske filmfestivaler.

- UNE ikke gode nok

At Jabaly er inne i Tromsø-varmen er tydelig. Regissøren har i perioder under saksbehandlingen bodd hjemme hos festivalsjefen for Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF), Martha Otte, og han også har vært aktiv ved kommunens ungdoms- og filmveksthus Tvibit.

INN I VARMEN: Den profilerte sjefen for Tromsø internasjonale filmfestival, Martha Otte, er blant dem som engasjerer seg på vegne av Mohamed Jabaly. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
INN I VARMEN: Den profilerte sjefen for Tromsø internasjonale filmfestival, Martha Otte, er blant dem som engasjerer seg på vegne av Mohamed Jabaly. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer

Kommunens øverste politiske ledelse har engasjert seg, og nå mobiliseres det også en massiv innsamlings- og støttekampanje for Jabaly, skriver iTromsø.

- UNE hever seg over det filmfaglige miljøet og mener at de er bedre egnet til å vurdere hans kunstnerkompetanse, sier Jabalys advokat, Runa Nordahl Hæreid, til Dagbladet.

Hun mener Jabalys formelle filmutdanning i hjemlandet er oversett. 26-åringen har også omfattende og dokumentert erfaring å vise til, men dette anerkjenner ikke staten, hevder Nordahl Hæreid.

- Ignorerer filmmiljøet

- Denne saken ikke er noe UNE egnet til å vurdere. Det finnes uttalelser fra sentrale aktører i det norske filmmiljøet som ikke er vektlagt i søknaden og ignorert. Min klient er en faglært tredjelandsborger og har dermed krav på oppholdstillatelse, ifølge norsk lov, fortsetter hun.

Opprinnelig var Jabaly tvunget til å forlate Norge og Schengen innen onsdag denne uka, men fristen er nå blitt utsatt til 30. desember. Han venter nå på videre svar fra UNE.

- Dette er en belastning for ham. En utreise vil ødelegge for både arbeidsgiveren, filmprosjektene han jobber med og filmfestivalene han er involvert i, sier advokaten.

UNE: - Vurderer ikke kvalitet

UNE vil ikke svare på spørsmål over telefon, men forteller overfor Dagbladet, via e-post, at de aldri har vurdert om «Mohammed Aljabali (navnet i passet red.anm.) lager gode filmer eller ikke».

KRIGSDOKU: Jabaly foran ambulansen under en filmfestival i Sheffield i England. Foto: Privat
KRIGSDOKU: Jabaly foran ambulansen under en filmfestival i Sheffield i England. Foto: Privat Vis mer

- Vi vurderer altså ikke kvaliteten på arbeidet, verken når det gjelder kunstnere eller andre yrkesgrupper. Det har vi ikke kompetanse til og det er heller ikke vår oppgave, sier seksjonssjef i Utlendingsnemda, Mats Risbakken.

- Aljabali har søkt om oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker. For å få innvilget en slik tillatelse, er det en rekke krav som må være oppfylt, fortsetter UNE-sjefen.

- Har ikke bachelorgrad

Risbakken henviser til et krav om «faglært kompetanse».

Det vil si fullført fagutdanning, grad fra høyere utdanning, eller langvarig arbeidserfaring, forklarer han.

- Aljabali har ikke en fullført bachelograd, verken innen filmregi eller andre fag. Han har heller ikke lang nok arbeidserfaring innen filmregi som veier opp for at han ikke har tilstrekkelig formell utdanning. Han er dermed ikke faglært etter reglene i utlendingsloven og derfor fikk han avslag i UNEs vedtak 30.11.2016, sier Risbakken.

Et avslag er hindrer ikke Jabaly å returnere til Norge, får Dagbladet forklart.

- Han har tidligere hatt tillatelse til å være i Norge som kunstner. Dette kan han få igjen dersom han fyller vilkårene for det, men han må søke om dette fra hjemlandet etter å ha vært utenfor Schengen i tre måneder, sier Risbakken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling